Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Lehetséges a Gyöngyösi hagyomány erősítése Csetneken

Híreink
Megtalálták a barokk költő utolsó lakhelyét a községben
Csetnek (Štitník). Közel egy évig tartó kitartó kutatómunkával sikerült azonosítani a barokk kori magyar irodalom legjelentősebb alakjának, Gyöngyösi Istvánnak legutolsó lakhelyét a Rozsnyói járásbeli Csetneken, a felfedezés Brutovský Gabriella, egyetemi hallgató nevéhez fűződik, a házon egy emléktábla elhelyezését tartanák szerencsésnek az irodalmi hagyományokat ápolók. 


Július 24-én, Gyöngyösi István halálának napján, mint ahogy 2003 óta minden évben, úgy idén is a pozsonyi Komenský Egyetem, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem magyar tanszékeinek tanárai és diákjai valamint a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának szervezésében találkoztak az érdeklődők a csetneki temetőben, a nyolc éve felújított síremléknél. 
A barokk költő életművéről és annak máig tartó hatásairól Jolanta Jastrzębska, a torontói egyetem oktatója és Jankovics József, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, valamint Brutovský Gabriella, egyetemi hallgató tartottak rövid előadást a mintegy kéttucatnyi jelenlévőnek. A temetői emlékezés után a magyar irodalom 1704-ben elhunyt jeles alkotójának utolsó lakhelyénél, a Jolsvai utcán álló, ma kissé romladozó állapotban lévő, egykori Marikovszky háznál emlékeztek a résztvevők. A ház jelenlegi tulajdonosa – egy roma nagycsalád családfője – éppen eladásra kínálja a körülbelül háromszázötven évvel ezelőtt épült, hatszobás, eredeti belső díszítéseit részben megőrzött, de többször átalakított, kissé lelakott ingatlant. Emiatt merült fel a résztvevőkben, hogy magyarországi és szlovákiai szervezetek összefogásával egy irodalmi emlékhely, vagy regionális irodalomtörténeti múzeum kialakítását kezdeményezzék. Jankovics József, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársának véleménye szerint mindenképpen örvendetes lenne egy ilyen emlékhely létrejötte, ehhez azonban a megfelelő szlovákiai-magyarországi partneri kapcsolatokat kell megteremteni és az tartós anyagi hátteret kellene biztosítani. A házon a csetneki önkormányzat és magánszemélyek támogatásával valószínűleg egy éven belül sikerül majd egy háromnyelvű, latin-magyar- szlovák szövegű emléktáblát is elhelyeztetni, de hogy sikerül-e a házat megvásárolni, utána pedig intézménnyé átalakítani, ez még kérdéses. 
Szászi Zoltán 
Új Szó nyomán (foto: szerző felvétele)
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.11 másodperc