Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33033
Linkajánló
 A Kárpát-medencei Tehetséggondozó

HíreinkA Kárpát-medencei Tehetséggondozót Magyarország Kormánya hozta létre az 1569/2015. (IX. 4) határozatával.
A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. bejegyzési végzését 2015. december 10-én bocsátotta ki a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága.
A KMTG célja a magyar nyelvterület tehetségeinek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése.
Küldetésünk, hogy a fiatal kortárs művészet teljesítményeit ne csak Budapest és a nagyobb magyarországi városok, hanem minél több magyarlakta település közönsége megismerje.
A KMTG ösztöndíjak révén, valamint a nyertes pályázók szellemi termékeinek megvásárlásával biztosítja az anyagi feltételeket fejlődésük és alkotómunkájuk kibontakoztatása érdekében.

Mindenekelőtt szakmai oktatást, továbbképzést biztosít az alkotóknak. Menedzseli őket a magyar és nemzetközi médiában és kulturális piacon. Az alkotók munkásságát bemutató, valamint az intézmény előrehaladását, megismertetését és népszerűsítését szolgáló rendezvényeket (médiafellépéseket, közönségtalálkozókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat, koncerteket stb.) szervez, kiadványokat és médiaprodukciókat állít elő.

A KMTG első projektje irodalmi – az Előretolt Helyőrség Íróakadémia –, de a jövőben az intézmény újabb művészeti projektek beindítását is tervezi.


Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

A projektről

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó első nagyszabású tehetségkutató és tehetséggondozó projektje Rejtő Jenő Előretolt Helyőrség című kultkönyvének nevét viseli, melynek költő-hőse, Troppauer Hümér öklével küzdött az irodalomért. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezt a nevet választotta magának az 1994-ben, Kolozsváron indult mozgalom is, mely – a kisebbségi körülmények ellenére – a Kárpát-medence egyedi és egyik leghatékonyabb tehetséggondozó irodalmi műhelyévé nőtte ki magát.

*

A magyar kultúra irodalomcentrikus – tartja a pesti bölcsesség. Tény, hogy rengeteg tollforgatónk van, és az sem tagadható, hogy irodalmunk világhírű.
De hogy Rejtőt parafrazáljuk: bár nem születik mindenki nyitott töltőtollal a zsebében, jó páran talán az új Mikszáthok, Jókaik, Ady Endrék lehetnének, ám bizonyos okok miatt olykor a publikálásig sem jutnak el, vagy egyszerűen belefáradnak a kiadókeresésbe.
Az Íróakadémia elsősorban esélyegyenlőséget próbál teremteni, áthidalni a távolságokat és legyűrni a szociális helyzetből adódó akadályokat.
Bármelyik magyarlakta településről jelentkező tehetségnek meg akarjuk adni az esélyt és a lehetőséget, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.
Jól tudjuk, hogy az irodalomra is igaz, amit Thomas Edisontól szokás idézni: a siker mögött kilencven százalék kemény munka és tíz százalék tehetség áll.  Az Íróakadémia a kilencven százalékhoz biztosít professzionális és lehetőség szerint minden területre kiterjedő hátteret, tudást és segítséget.


Az oktatásról

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia megadja a lehetőséget a fiatal tehetségeknek, hogy szakirányítás alatt egészíthessék ki műveltségüket, és minden olyan elméleti és gyakorlati tudást megszerezzenek, amely szükséges ahhoz, hogy alkotóként kiteljesedjenek.
A pályázat nyerteseinek tudás- és kreativitási szintjét egyénileg mérjük fel és egyénre szabott stratégiát dolgozunk ki, ahol elsősorban az alkotó saját elképzeléseit vesszük figyelembe. A szabad akarat és a művészi szabadság jegyében minden tanítvány kijelölheti a saját útját, a tanítványok és oktatók közösen dolgozzák ki a stratégiát, aminek fő nyomvonalához tartják magukat a pályázat futamideje alatt.
Az alapoktatást Íróakadémiánk állandó oktatói biztosítják, melléjük a nyertes pályázók igényeinek megfelelően újabb oktatókat szerződtetünk le. Az állandó oktatókon kívül – akik a hosszú távú és rendszeres foglalkozásokat tartják –, a tanítványokkal való konzultálás után szándékunkban áll mesterkurzusok, műhelymunkák megtartására invitálni a magyar irodalmi szakma legjelesebbjeit.
Mindezek mellett rendkívüli előnyt biztosít az Íróakadémia közössége, egymás segítése és őszinte bírálata, a kialakuló, inspiráló barátságok.

Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a tehetségeket fölkészítjük az irodalmi életre. Közönségtalálkozókat, irodalmi produkciókat, médiafellépéseket szervezünk, ahol az oktatók, a mentorok és a pályakezdők együtt jelennek meg, így a fiatal alkotók tökéletesíthetik előadói képességüket, egyben a művelődésszervezés alapjait is elsajátíthatják. Az előadói képességek fejlesztésére külön szakoktatónk van, aki mellé sorra meghívjuk a színpad és a média jeles személyiségeit.

A Kárpát-medencében kizárólag írásból, fellépésekből és alkotói ösztöndíjakból szinte lehetetlen megélni. Akadémiánk nagy hangsúlyt fektet a pragmatizmusra, és olyan tudást is nyújt, melynek elsajátítása révén az író kiegészítheti írásból származó jövedelmét. Az íróakadémia hallgatói megtanulhatják a könyv-, folyóirat- és portálszerkesztést, műszaki szerkesztést, kulturális újságírást, művelődés-szervezést. A szükséges informatikai, szerzői jogi és pénzügyi képzésről is gondoskodunk.


Pályázataink

Első pályázatunk két kategóriát szólít meg:

I. Olyan szakmailag már elismert fiatal írókat, akik szeretnének pályakezdők mentorai lenni, példát mutatni nekik az írói kiteljesedés szakaszairól, majd a képzés elvégzése után csatlakozni az Íróakadémia oktatói köréhez.

II. Pályakezdő tehetségeket, akik írói pályára szeretnének lépni. Nyertes pályázóinknak a távolságok és a szociális nehézségek ellenére is biztosítjuk a megfelelő oktatási körülményeket.
    
A továbbiakban tervezzük egy kritikai műhely beindítását is, amelynek keretén belül tehetséges fiatal kritikusoknak hirdetünk pályázatot.

A KMTG nem kizárólag az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjét kívánja támogatni, hanem más fiatal irodalmi mozgalmakat, írószervezeteket, alkotókat is. Ennek érdekében folyamatos pályázati rendszert kíván kialakítani, és lehetőségei szerint támogatni bármilyen kezdeményezést, amely a fiatal magyar irodalom érdekében történik.

Nyertes pályázóinknak – a Kárpát-medence bármely pontján éljenek is – a távolságok és a szociális nehézségek ellenére biztosítjuk a megfelelő oktatási körülményeket.


Pályázati kiírás

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. meghirdeti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjének első pályázatait.
A pályázat futamideje alatt legfeljebb 30 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában.
A KMTG biztosítja a szerzők műveinek megjelentetését rangos könyvkiadóknál, író-olvasó találkozók szervezéséről és folyamatos médiajelenlétről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt.
A pályázóknak tudomásul kell venniük a műhelymunka és az oktatói tevékenység Budapest-centrikusságát. Intézményünk mindent megtesz a Kárpát-medencei távolságok áthidalásáért, hétvégi budapesti oktatást, valamint állandó online-távoktatást is biztosít. A hatékonyság érdekében ugyanakkor szükségszerű a mentorok esetében a rendszeres, a pályakezdők esetében az időszakos fővárosi jelenlét. Budapesti tartózkodásuk idejére a KMTG az Íróakadémiára felvételt nyert alkotóknak szállást biztosít.


Kategóriák

I. Mentorok – 10 fő

A költői, írói továbbfejlődés segítésén túl célunk újabb mentorok kiképzése, akik az Íróakadémia oktatói mellett részt vesznek a fiatal tehetségek gondozásában.
A pályázat nyerteseivel a KMTG 1 évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150.000–250.000 Ft erejéig. Az összeg megállapításánál a következő szempontokat veszik figyelembe: a szerző eddigi munkássága; a benyújtott pályázat minősége; a pályázó oktatói képességei; az Íróakadémiának nyújtott specifikus tudás. Amennyiben a nyertes a vállalt kötelezettségeknek eleget tesz, a szerződést a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.


Pályázati feltételek

A pályázónak legalább két megjelent, önálló szépirodalmi kötet szerzőjének kell lennie.
Korhatár: mindazok pályázhatnak, akik a pályázati határidő napjáig nem töltik be a 40. életévüket.
A pályázaton csak olyan alkotók vehetnek részt, akik még nem rendelkeznek állami művészeti középdíjjal.

A pályázathoz szükséges dokumentáció

    Szakmai önéletrajz
    Motivációs levél
    Írói terv
    Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket

II. Pályakezdők – 20 fő

Ebbe a kategóriába olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várjuk, akik kötettel még nem rendelkeznek, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket.

A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi nettó 40.000–100.000 forint erejéig, mellyel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Amennyiben a nyertes pályázó vállalt kötelezettségeit teljesíti, és eleget tesz az Íróakadémia elvárásainak, a támogatás folyósítását a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Pályázati feltételek

    A pályázó még nem publikált önálló szépirodalmi kötetet
    Korhatár: pályázhatnak mindazok, akik a pályázati határidő napjáig betöltik 18. életévüket, de 25 évnél nem idősebbek

A pályázathoz szükséges dokumentáció

    Szakmai önéletrajz
    Motivációs levél
    Írói bemutatkozás: legalább 10, legfeljebb 40 oldal szépirodalmi szövegmutatvány, műfaji megkötöttség nincs.
    Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket

A pályázatok benyújtásának módja

Elektronikus formában, az aláírt, szkennelt nyilatkozatot leszámítva egyetlen *.doc vagy *.pdf dokumentumban, a következő email-címek mindegyikére:
palyazat@kmtg.hu, illetve
palyazat.eloretolt.helyorseg@gmail.com.
Ugyanitt további információ kérhető.

A pályázatok beadásának határideje

2016. március 10., éjfél

A pályázatot a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által felkért szakmai-szakértői zsűri bírálja el, mely az intézmény oktatóiból áll.
Részletek, útmutatók az intézmény honlapján találhatók: www.kmtg.hu


A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.
és az
Előretolt Helyőrség Íróakadémia
vezetősége

Budapest, 2016. február 18.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.20 másodperc