Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Február
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32974
Linkajánló
 Díjakat osztottak a XVIII. Fiatal Írók Táborában

HíreinkIPOLYSZAKÁLLOS. A péntek esti díjkiosztó ünnepség után végéhez közeledik a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által immár 18. alkalommal megrendezett Fiatal Írók Tábora, amelynek negyedik éve a hangulatos környezetben levő ipolyszakállosi Méhecske Panzió ad otthont. A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala által támogatott rendezvény védnöke Grendel Lajos Kossuth-díjas író, kritikus, egyetemi tanár és Tőzsér Árpád érdemes művész, Kossuth-díjas író, költő, kritikus, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár, vezetője pedig Nagy Erika, a SZMÍT titkára.
A rendszerváltás után nyaranta az újjáalakuló Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ) égisze alatt a Komáromban életre hívott Pegazus Találkozóra vártuk a 14-19 éves író- és költőpalántákat, akikkel egy hétig neves magyarországi és hazai irodalmárok foglalkoztak, tartalmas kultúrműsorokon vehettek részt, a rendezvény zárónapján pedig a megszerzett ismereteken túl értékes díjakkal is gazdagodtak.

A MISZ megszűnése után a SZMÍT vette át a stafétabotot: 1999-ben meghirdette a Pegazus Alkotópályázatot, ám saját írótáborában már nem csak a tollforgató diákokat, hanem a kötettel még nem rendelkező további fiatal írókat és költőket fogadja. Az idén augusztus 3-7. között zajló táborban is jól megfértek tehát egymás mellett az írással még csak kacérkodó középiskolások, a magyar nyelvet és irodalmat tanuló egyetemisták, illetve a más-más hivatásuk mellett írással is foglalkozó, huszas-harmincas-negyvenes éveikben járó szerzők.


„A XVIII. Fiatal Írók Táborát augusztus 1-3. között a Text-túra elnevezésű műhelymunka előzte meg, amit idén is a fiatal, szárnybontogató tehetségek számára ugyancsak az ipolyszakállosi Méhecske Panzióban szervezett Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) titkára. Az érdeklődők maguk választhatták ki, hogy a mentorok (Szászi Zoltán, Z. Németh István, Hizsnyai Zoltán, H. Nagy Péter, Németh Zoltán) közül melyik irodalmárral szeretnének dolgozni. Majd a tehetséggondozás csütörtöktől a táborban délelőttönként folytatódott, amikor a többi mentor is feladatokkal látta el a pályakezdő tollforgatókat. Az újabb műhelymunkában engem és H. Nagy Pétert Csapody Kinga váltott fel. A táborban, amelyet szerdán este Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke nyitott meg, délutánonként előadások (pl.: N. Juhász Tamásé, Vida Barbaráé, Gyurász Mariánnáé), beszélgetések (pl.: Szegő János kritikus-szerkesztővel), irodalmi vetélkedők ( Csapody Kingával) és másféle programok (pl.: az Atheneum Kiadó bemutatkozása) is zajlottak. A résztvevők között a Pegazus Alkotópályázatba korábban benevezőkön kívül több további érdeklődő is akadt“ – mondta el portálunknak Németh Zoltán zsűrielnök, József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus és költő.


Németh Zoltán kitért az idei Pegazus Alkotópályázat szakmai értékelésére: „A SZMÍT választmánya által felkért további zsűritagokkal, N. Tóth Anikóval és Pollágh Péterrel egyetértettünk abban, hogy idén több nívósabb pályamunkat kaptunk, mint az előző években, ezért nagyon elégedett vagyok. A próza-kategóriában egységesebb volt a beküldött jeligés művek színvonala, ezért abban nehezebb volt végeredményt hirdetni, mint a vers-kategóriában. A prózaírók közül ez alkalommal a dióspatonyi R. Nagy Krisztián három érdekes szövegével – narrációs technikákkal való játékával érdemelte ki az I. helyet. Egyébként ő pénteken Hogyan tanuljunk írni LEGozás közben címmel narrációelméleti előadást is tartott. E kategória 2. helyén a nagyszelmenci Tóth Viktória végzett a nőiség kérdésével ironikusan foglalkozó írásaival. A 3. helyet pedig a sárói Tóth N. Katalinnak ítéltük meg. Továbbá Grendel Lajos védnöki különdíjban részesítette a párkányi Forgács Péter novelláját, a szőgyéni Dékány Nikolett pedig dícséretet kapott. A vers-kategóriában elég hullámzó volt a művek színvonala, emiatt Tőzsér Árpád kissé csalódott is volt. Megosztott 1. helyre került a pozsonyi Gyurász Marianna és a nagykövesdi Bari Fatima, a 2. hely a dunaszerdahelyi Bódis Attilának, a 3. hely pedig a pozsonyi Zigó Attilának jutott, aki személyesen nem lehetett jelen a díjkiosztó ünnepségen. Ő kapta meg Tőzsér Árpád védnöki különdíját is. Továbbá dícséretben részesült a komáromi Mázik Orsolya. A díjazottak pénz- és könyvjutalmakat, valamint okleveleket vehettek át. A díjakon kívül ugyancsak gazdagodhattak az egymás írásairól a zsűritagokon kívül más szerzők által kifejtett vélemények, javító szándékú javaslatok, termékeny viták által is“.


Portálunk a zsűrielnöktől azt is megtudta, hogy a szombat délelőtti műhelymunkát délután előbb Mázik Orsolya „Hó, tükör, intermedialitás“ című előadása, majd a Selye János Egyetemen működő MA Populáris Kultúra Kutatócsoport tagjaival (H. Nagy Péterrel, Hegedűs Norberttel, Németh Csillával és Zolczer Péterrel) tartandó kerekasztal-beszélgetés követi, amely témája a tudományos-fantasztikus irodalmi és popkultúra-kutatás lesz. Az este fél nyolckor kezdődő gálaműsorban a táborozók az Ipolyszakálloson született műveiket adhatják elő. A vasárnap délelőtti táborbontás után pedig annak reményében vesznek búcsút egymástól, hogy 2017-ben találkoznak a XIX. Fiatal Írók Táborában, ahol a SZMÍT döntése alapján vélhetően más zsűritagok is értékelik majd a beküldött pályaműveket.

Nagy Miskó Ildikó (Hirek.sk) 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc