Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!



Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Tárgyalás az együttműködésről

Rólunk írtákÚj Szó, 2006. 7. 5.

A CSEMADOK és a SzMÍT egyeztetése

Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társasásága (SzMÍT) és Hrubik Béla, a CSEMADOK országos elnöke a közelmúltban találkozott Dunaszerdahelyen, hogy feltérképezzék a két országos kulturális szervezet együttműködésének lehetőségeit.


A megbeszélésen szó esett egyebek mellett író-olvasó találkozók közös szervezéséről, a szlovákiai magyar irodalmi emlékhelyek kérdésköréről, a Fábry-hagyaték sorsáról, a szlovákiai magyar irodalomnak az országos kulturális fesztiválokon való népszerűsítéséről, valamint a SzMÍT-nek a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versennyel kapcsolatos elképzeléseiről.
Hodossy Gyula felajánlotta a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának segítségét a CSEMADOK által szervezett, irodalommal kapcsolatos rendezvények szakmai előkészítésében. Hrubik Béla támogatta ezt a javaslatot, és elmondta, hogy szervezetük pozsonyi székházában szívesen helyet adna egy ősszel induló programsorozatnak, amelynek keretében a szlovákiai magyar írók munkásságával ismerkedhetnének meg az érdeklődők.
A szlovákiai magyar irodalmi emlékhelyek, emlékházak és emléktáblák ügyét illetően a két elnök egyetértett abban, hogy a már régebben létesített, de mára a feledés homályába merült helyszínek feltérképezése ugyanúgy szükséges, mint az újonnan kialakítandó ilyen létesítmények számbavétele. Az elképzelés szerint ezt az egész országra kiterjedő munkát egy szakmai bizottságnak kéne elvégeznie, és e tevékenység majdan megszülető eredményeit szükséges lenne könyvben is közzé tenni.
A hazai magyar tollforgatókat tömörítő társaság szeretné elérni, hogy az olyan nagy, országos rendezvények, mint a Gombaszögi Népművészeti Fesztivál, váljanak összművészeti fesztivállá, ahol évről-évre a szlovákiai magyar alkotók színe-java felvonul, és amelynek keretében könyvbemutatókra, dedikálásokra is sor kerülhet.
A Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versennyel kapcsolatban Hodossy Gyula indítványozta, hogy annak előkészítésébe az Írótársaság is legyen bevonva, és hogy a versenyen az egyik előadott mű kötelezően kortárs szlovákiai magyar költő verse vagy prózája legyen. A SzMÍT elnöke azt is szeretné elérni, hogy a zsűri tagjai között az elődöntőktől egészen a döntőig a hazai magyar irodalom legjelesebb képviselői is mindig helyet kapjanak.
Az elnökök megbeszélésén elhangzott javaslatok elfogadásáról a két szervezet vezetése a közeljövőben hoz majd döntést.

(in)



 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 2
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.




Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.43 másodperc