Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Prae irodalmi folyóirat

100 éves a Nyugat
A Prae című, rengeteg civil energiát mozgósító, intézményektől független irodalmi folyóiratot 1999 decemberében azzal a céllal hozta létre a szerkesztőség, hogy a fiatal, akár kezdő írók számára is olyan publikációs lehetőséget biztosítson, amely az ő szövegeik mellett egyszerre közöl írásokat már kanonizált szerzők tollából, elemző tanulmányokat a magyar és a világirodalomról.A folyóirat élén álló tematikus blokk olyan témák kiválasztására törekszik, amelyekre érdeklődés mutatkozik a szellemi életben, ám feldolgozására más lapok, illetve könyvkiadók nem vállalkoznak. A tematikus számok nagy része általában peremműfajokat tárgyalnak (sci-fi, cyberpunk, fantasy, horror), a tömegkultúra és az „elitkultúra” kapcsolata újragondolásának szükségességét vetik fel.

A tematikus blokkokat „Permutáció” címmel szépirodalmi rovat követi, itt mai magyar (már kanonizált és még nem kanonizált) szerzők írásai kapnak helyet. Ugyanitt található egy olyan rész is, amelyben a középkori, reneszánsz, illetve koraújkori szerzők írásai friss műfordításokban jelennek meg a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány kurátorai szerkesztésében. A régi európai irodalom ilyen típusú jelenléte jelzi: a lap szerkesztői kiemelten fontosnak tartják az irodalmi hagyomány ismeretét, és ennek a mára vonatkoztatott újragondolását.

„Moduláció” elnevezésű rovatunkban irodalomelméletileg megalapozott kritikák, tanulmányok találhatók a világirodalom és a kortárs magyar irodalom műveiről. Itt anyaországi és határon túl élő, alkotó egyetemisták, doktoranduszok és pályájuk elején álló egyetemi tanárok jutnak publikációs terephez. Kiemelten fontosnak tartjuk ennek a rovatnak a meglétét, mivel úgy látjuk, hogy ezek az írások garanciát nyújtanak arra, hogy a legfiatalabb írógeneráció írásait a szerkesztőség érvelve ítéli meg, amiből a szerzők későbbi megbeszéléseken maguk is hasznot húznak.

„Coda” névvel ellátott rovatunk úgy zárja le az egyes lapszámokat, hogy kitekintést nyújt a következő szám tematikájára.

A Prae irodalmi folyóirat szerkesztői (Balogh Endre, Barta András, H. Nagy Péter, L. Varga Péter és Pál Dániel Levente) közösen határozzák meg az egyes számok tematikáját, felkérik a szerzőket, illetve megbízzák az általuk leginkább megfelelőnek tartott irodalmárokat a témával kapcsolatos szövegek megírásával, vagy kidolgozásával.

Nagy változások történtek a Prae irodalmi folyóirat életében, ugyanis a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány 2006 végén elindította a prae.hu általános művészeti portált, amelytől az irodalmi folyóirat népszerűségének növekedését és a vásárlók, érdeklődők közti térnyerését is vártuk, s beigazolódott, hogy joggal. Ma már mindenütt ismerik a lap nevét.

Kiadó: Palimpszeszt Kulturális Alapítvány


PRAE.HU
általános művészeti portál

A portál a korszerű internetes technológiák alkalmazása segítségével áll a művészetekkel foglalkozók és a (hivatásos/amatőr) művészek szolgálatába. Minden művészeti ággal foglalkozik a tiszta zenétől a piszkos építészetig. Kritikusai, írói, művészetértői vagy -nemértői a kanonizált(abb) művészet problémáit, aktualitásait is számba veszik. Rövid kritikák, gúnyban fürdő szkeccsek ugyanúgy megjelennek, mint komoly tanulmányok és hátborzongatóan absztrakt értekezések.

Emellett a prae.hu mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy művészként megmutathassa az alkotásait. Az oldal regisztrált használói kommentekben, fórumokban bírálhatják a feltöltött műveket, s minden művésznek garantáljuk azt a jogot, hogy alkotását hozzáértő kritikus érdemben, határozott, de még emberi hangon értékelje – a feltöltéstől számított egy héten belül. A művészet nem karanténba zárt, furcsa vírus, amelyet hibbant kutatók mikroszkóp alatt böngészgetnek, hanem mindannyiunk párhuzamos anyanyelve. Művész, kritikus és művészetélvező a prae.hu virtuális terében találkozik, hogy megosszák egymással a műveiket és az élményeiket.

Balogh Endre
főszerkesztő

Kiadó: Palimpszeszt Kulturális Alapítvány
Design, fejlesztés: PRAE.HU Kft.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: 100 éves a Nyugat
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
100 éves a Nyugat:

Bárczi Zsófia: A Nyugat mint mérce a két világháború közti szlovenszkói irodalom

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

100 éves a Nyugat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.75 másodperc