Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32768
Linkajánló
 Rólunk írták: Ozsvald Árpád emlékszobájának és emléktáblájának ünnepélyes átadása

Rólunk írták
Emlékszobája és emléktáblája van április 2-ától Ozsvald Árpádnak szülőfalujában – Nemesorosziban
Alsó-garammenti földközelben

A
z emlékszoba a kultúrházat is befogadó Kazy-kastély egyik apró termében kapott helyet, a Lévától 22 kilométerre található hatszáz lelkes faluban, ahol 1932. január 28-án született meg a szlovákiai magyar irodalom egyik jelentős alkotója.


Az Ozsvaldnak is köszönhetően az irodalomtörténetben bérelt hellyel rendelkező garamvölgyi tájban megbúvó településen összegyűltek a családtagok, közeli barátok és távoli tisztelők, irodalmárok és a helyi kulturális és társadalmi élet képviselői, akik úgy gondolták, közük volt a költőhöz, vagy éppen fontosnak tartják, hogy ilyen módon is emlékezzünk egy emberre, egy életműre.

Pavol Páchnik polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, Taliga Árpád zselízi nyugdíjas pedagógus a megálmodója ennek az emlékszobának. Természetesen azonnal a kezdeményezés mellé állt a helyi önkormányzat is, és támogatta az ügyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT), a Szülőföld Alap és a Csemadok Országos Tanácsa is. A kivitelezésben tevékenyen részt vett az író lánya, Ozsvald Zsuzsa, valamint többek között Polák Magdaléna tiszteletes asszony, Szűcs László festőművész és Ábel Gábor közíró.

Az emléktáblát, melyet az emlékszobában helyeztek el, Greguš Milan kőfaragó készítette. „A vadvizek tiszta álmát őrzöm én!” – ez a jellegzetesen ozsvaldi verssor került fel a táblára. Szabó Ákos, a Zselízi Comenius Gimnázium diákja, valamint hangfelvételről a Kor-Zár és a Borostyán együttesek előadásában hallgathatták meg az egybegyűltek a költő egy-egy rá jellemző, emblematikus című versét: A legkisebb legény, Tedd meg utadat, Földközelben.

Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy egy falu egy emlékezetes személyiségére, kiválóan helytálló szülöttére emlékezik. Ám mint mondta, ötletek vannak, de kevés helyen viszik véghez az elképzelést, belefáradnak. Nagyon jó, hogy Nemesorosziban az emlékszoba okán is talán beszélni fognak Ozsvald Árpádról, talán ennek köszönhetően sem felejtődik el a neve, s így nem felejtődik el a magyar kultúra sem, s az a sok szenvedés, amit ezeken a tájakon átéltek az emberek. Talán felteszik sokan a kérdést, vajon mit alkotott ez az Ozsvald, mennyit ért, s kézbe veszik majd a köteteit, elolvassák a verseit. Remélhetőleg részünk lesz, belénk ivódik az elődök hagyatéka, mert van mire emlékezni, számtalan kulturális hagyatékot kínál ez a táj is. Hodossy azt kívánta, szülessenek még ebben a faluban olyanok, akik úgy gondolják, életben kell tartani Ozsvald Árpád emlékét, gondozni kell a hagyatékát, s büszkének lehet rá lenni.

A közeli Hontfüzesgyarmat szülötte, Duba Gyula ünnepi beszédében földijéről emlékezett meg, hiszen mint 1954 őszén, első találkozásukkor Pozsonyban Ozsvald megjegyezte: Te gyarmati vagy, én meg oroszi... Duba szerint mindketten magukkal vitték „faluvilágukat”. Ozsvald költészetét a gyerekkori élményekből, a szülőföld mitikus elemiből és a népi mesevilágból keverte ki; életművének kulcsszavai a felidézés, emlékezés, a visszatekintés. Duba Gyula felelevenítette az alsó-garammenti földközelségből megteremtett Ozsvald-mitológiát, a kucsmát húzó házakat, az estét, amikor csendes alázat ül a havas fákon, a hóba érő szoknyájú, tejet hordó asszonyokat, Ozsvald Pált, kinek fehér bajszát a halál pödörgeti a föld alatt, a feneketlen tavat. A regényíró kitért arra is, hogy ez a táj, mely annyira meghatározta a költő látásmódját, nem olyan hangsúlyos vidék, mint a Csallóköz, a Mátyusföld, Gömör vagy Bodrogköz. Jellegzetessége viszont, hogy a Garam folyó keleti oldalán sosem járt vasút, „s ez mintegy zártabbá tette a nép életét, kevésbé engedte megnyílni a világ felé”. Erre vezettek viszont Esztergomtól az északi bányavárosok felé a kereskedelmi és hadi utak is, hónapokig állt a front itt 44 telén, „és a hadseregek a folyó jege felett néztek egymással farkasszemet”.

Megidéződtek a nagy versek, a Szikince parti fűzfák, a Szekerek balladája, a Hettita ballada, az Argonauták. Helyénvaló a megállapítás, a költő „mintha mindig ugyanarról írna, önmaga valóságáról, a személyes világáról vall egyre szélesedő körökben”. Szó esett a Nyerges utcai antikváriumról, a szenvedélyes gyűjtőről, a kétsoronként egy szótárfüzetben „növekedő” költeményről, és a sorskérdések elől sem kitérő alkotóról.

A versek hangulata után, egy életmű megidézése és elemzése után Ozsvald Árpád életének tárgyi nyomait, dokumentumait szemlélhették meg az emlékszobában a résztvevők. A születési bizonyítvány, az újságírói igazolvány, különféle oklevelek, kéz- és gépiratok, dedikált könyvpéldányok, emlékkönyvlapok a kis Árpád verseivel és rajzaival, családi fényképek, továbbá a költőről szóló újságcikkek, vele készült interjúk olvashatóak, láthatóak, böngészhetőek a falakon és vitrinekben.

Ozsvald Árpád egész életében szeretett és tudott alsó-garammenti földközelben maradni, szülőfaluja pedig immáron költőközelbe került.


FORGÁCS MIKLÓS

Új Szó [2008. 04. 05.]


 
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc