Dunaszerdahelyi és csallóközi értelmiségiek bemutatkozása
Dátum: 2010. szeptember 02. csütörtök, 09:14
Rovat: Híreink


2010. szeptember 15. (szerda 16:30 - 19:00) a Közép-európai Kulturális Intézet  (Budapest, VIII. Rákóczi út 15.) meghívására beszélgetésre kerül sor az alábbi résztvevőkkel:
Hodossy Gyula: Csallóköz, Vámbéry és a semmi

Liszka József: Egy magyar tájegység multietnikus háttérrel (Csallóköz)

Végh László: Csallóköz a szlovákiai magyar helytörténeti irodalomban

Szabómihály Gizella: A magyar nyelv használata Csallóközben

Simon Attila: Cseh és szlovák telepesek új honfoglalása a Csallóközben 1918 és 1938 között

Az intézetről
A 2000. június 1-jén megalakult Közép-európai Kulturális Intézet (KeKI) 2001 februárjában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Budapesten, a Rákóczi úton, a Szlovák Kulturális Intézet tőszomszédságában. Az közép-európai kultúrák közti kommunikációt és információáramlást elősegítő intézmény létrehozója és fenntartója 2004-ig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma volt, azóta az Európai Utas Alapítvány a fenntartója. Az intézet igazgatója Módos Péter író, a közép-európai régió kulturális és intellektuális értékeinek közvetítésében 1990 óta kiemelkedő szerepet játszó Európai Utas c. folyóirat főszerkesztője.

A KeKI egyidejűleg tölti be a térség irodalmi, képzőművészeti és zenei életének helyet adó kulturális intézmény illetve a Közép-Európa-kutatás eredményeit bemutató tudományos műhely funkcióját. Mindkét esetben fontos szerep jut a más intézményekkel való együttműködésnek és az egységes bemutatkozásra lehetőséget nyújtó rendezvényeknek. A KeKI a régióra vonatkozó ismeretek gyűjtését, feldolgozását és modern technológiákkal történő közzétételét is feladatának tekinti.

A Közép-európai Kulturális Intézet a- fennállása óta eltelt idő alatt eleget tett kultúra- és tudományközvetítő feladatának, s helyet adott több rendezvénynek is.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1001