Írófesztivál Dunaszerdahelyen
Dátum: 2010. november 23. kedd, 09:28
Rovat: Rólunk írták


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Dunaszerdahelyen rendezte meg kétnapos V. Őszi Írófesztiválját. Csütörtökön este a Budapest kávézóban kiértékelték a 2010. évi Arany Opus-pályázatot, melynek győztese Fellinger Károly költő lett.


A zsűritagok (Tőzsér Árpád, Grendel Lajos, Csehy Zoltán) távolléte miatt Nagy Erika, a SZMÍT titkára olvasta fel Grendel Lajos értékelését.

„Az idei esztendőben kevesebb pályamű érkezett be (huszonöt – a szerk. megj.), mint tavaly, de sajnos, mégsem mondható el, hogy a kevesebb ezúttal több lett volna. Ezt egy kicsit csodálkozva és furcsállva kell megállapítanom, hiszen lírában és prózában is számos, ha nem is veterán (mert az irodalomban nincsenek veteránok, az írásművészet nem korfüggő), de tapasztalt, kiforrott, tehetségét már többször bizonyított szerzőnk van. Arra gyanakszom, az Arany Opusnak még mindig nincsen olyan presztízse, mint más díjaknak, s ezért jeles prózaíróink és költőink nagy hányada nem tartja fontosnak ezt a fajta megmérettetést. De ne legyünk igazságtalanok! A beérkezett pályaművek között idén is akadtak figyelemreméltó írások, lírában és prózában egyaránt” – így a Kossuth-díjas író.

Fellinger Károly kapta egyébként az írótársaság honlapján szavazó olvasóközönség különdíját is. Pénteken délután először Duba Gyula a Csallóközi Múzeum előcsarnokában megnyitotta az Ahol a 20 hatvanat ér, avagy „Az irodalom visszanéz” című jubileumi kiállítást, mely a 60 évvel ezelőtt a Csehszlovák Írószövetség égisze alatt megalakult Magyar Szekció létrejötte, illetve  a SZMÍT megalakulása óta eltelt időszak dokumentációs anyaga.

Az írótársaság ünnepi összejöveletét Hodossy Gyula SZMÍT-elnök nyitotta meg a Bonbon szállóban. Majd Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke mondott beszédet Irodalom és Írótársaság az újabb korfordulón címmel.

Az írófesztiválon megemlékeztek a Magyar Szekció vezetőiról, és köszöntötték az SZMÍT egykori elnökeit. Zenés összeállításával közreműködött Saróka Liliána.

(lelkes)
ParaméterA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1080