Híd Eger és Dunaszerdahely között.
Dátum: 2011. január 11. kedd, 15:11
Rovat: Rólunk írták


A barokk ékszerdoboznak nevezett Eger város irodalmi és kritikai folyóirata az Agria bemutatkozása a Budapest Kávéházban.A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának meghívására érkezett helyi és regionális értékek közvetítése mellett országos jelentőségű folyóirattá előlépett Agria meglepetése, hogy az idei tavaszi számban Felvidéki palackposta és Szerdahelyi szimpozion címmel publikálási lehetőséget biztosított a szlovákiai magyar szerzőknek, és öt szerző kötetéről íródott kritikának.

Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az almanachszerű kiadvány főszerkesztője röviden vázolta a lap megalakulásának történetét, azt, hogy  régi álom vált valóra 2007-ben a folyóirat indulásakor. A negyedévente megjelenő lap kiadója az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, e mellett az infrastruktúráját az Eszterházy Károly Főiskola is a rendelkezésükre bocsátja, minden létező eszközzel támogatja a periodikumot. A főszerkesztőjüket elkísérő főmunkatársak közül elsőként Szakolczay Lajos irodalom- és műkritikus saját és kortárs verseket olvasott fel, derűs perceket okozva a közönségnek előadásával. Anga Mária költő, meseíró vers és meserészlettel köszönte meg a meghívást, majd felolvasott egy verset a betegség miatt távolmaradó Serfőző Simontól, akinek meghitt hangulatú sorai szintén elnyerték a hallgatóság tetszését. Bertha Zoltán irodalomtörténész pozícionálta a negyedik évfolyam első számát, majd beszélt az Opus irodalmi folyóiratról, arról, hogy a lap „nemcsak nívójával, de az egész Kárpát-medencei összmagyar kulturális érdeklődést kiváltó jelentőségével a legjava kiadványok közé sorolhatja magát”. Az Opusról szóló recenzió a Dunaszerdalyi szimpózionban olvasható, ugyanúgy, ahogy Ardamica Zoránnak, a nyolcvanas évek felvidéki írónemzedékének monográfiája a Perspektívaváltás a szlovákiai magyar irodalomban című kötetéről és Nagy Erika Zsákutca című kötetéről, a mindennapi etűdöket tartalmazó kisprózáiról.

A Felvidéki palackposta szerzői : Kulcsár Ferenc, Kozsár Zsuzsanna, Koncsol László. Grendel Lajos, Hodossy Gyula, Póda Erzsébet, Tóth László, Angyal Sándor, Aich Péter, Balázs F. Attila, Csóka Ferenc, Nagy Erika, Zirig Árpád. Olvasható továbbá kritika a Vámbéry Antológia 2009 c. kötetről Szakolczay Lajos és Bujna Zoltán: A biciklis dervis c. könyvéről Verók Attila tollából.

Eger római kori latin megjelölésének nevét viselő folyóirat főmunkatársai szívesen beszéltek a folyóirathoz való kötődésükről, a fiatalok tehetséggondozásáról s arról, hogy  a kortárs magyar irodalom mezőnyét teljes spektrumában próbálják  fölmutatni. A sokszínű, gazdag lapszerkezete miatt ritka ez a forma a kortárs magyar folyóirat palettán. A kicsit túlméretezett  tartalomjegyzék árulkodik a bőséges kínálatról.  Az első szám borítóját a mai napig  megtartották ez az egyik olyan eleme a lapnak, ami miatt a legtöbb dicséretet kapták.
Szabó Viktória
(Új Szó)A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1090