Jelölések a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által alapított Talamon-díjra
Dátum: 2011. március 09. szerda, 15:49
Rovat: Híreink


A 2006-ban alapított Talamon Alfonz-díjat a Szlovákiai Magyar Írók Társasága idén is kiosztja az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaírónak.

2006-ban, a fiatalon elhunyt író halálának 10. évfordulóján Grendel Lajosnak ítélték oda a díjat, majd következő évben a tornaljai Kovács Magda kapta az elismerést. Harmadikként Duba Gyulát, negyedikként N. Tóth Anikót, tavaly pedig Hunčík Pétert tüntették ki. A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya 2008-ban módosította a díjkiosztás szabályzatát és a díjkiosztó ünnepség forgatókönyvét. Ennek értelmében a Társaság három személyt jelölt az írói munkásságának elismeréseként a Talamon-díjra, majd a második körben dönt arról, hogy a jelöltek közül ki kapja meg az elismerést.
Az idei titkos szavazás eredményével május 14-én, a díjátadó ünnepségen ismerkedhetünk meg. Éppen ezért mind a három jelölt meghívást kap az ünnepségre, és neves színművész tolmácsolásában hallható lesz egy-egy írásuk.
A három jelölt a következő:
Aich Péter, Z. Németh István és Szalay Zoltán

Aich Péter 1942-ben született Pozsonyban.
A Komenský Egyetem Pedagógiai Karán szerzett oklevelet. A ligetfalusi magyar iskolában helyezkedett el, majd szerkesztői tevékenységet vállalt a szlovák hivatali közlönyöknél. 2001-től a Pozsonyi Casino alapító és választmányi tagja lesz, s egyre termékenyebb prózaíró. Mai novelláiban ott bujkál fanyarul, bölcsen lehiggadva az egykori „haggyatok játszani” szertelenül lázadó gesztusa. 1998-tól tagja a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának. Eddig öt önálló kötete jelent meg, ebből négy a Madách Posonium, a legutóbbi Torony című kiadványa pedig az AB-ART Könyvkiadó gondozásában, 2010-ben. Jelenleg Miskolcon él és alkot.

Z. Németh István 1969-ben született Komáromban.
A gimnázium elvégzése után a nyitrai Pedagógiai Kar magyar tagozatán végzett. 1993–1994 között az Irodalmi Szemle, 1994-ben pedig az AB-ART Kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett. Munkássága elismeréseként 1994-ben a Szlovák Irodalmi Alap Madách-nívódíját kapta a Könnyűnek hitt ébredés című verseskötetért, 1998-ban pedig a Feküdj végig a csillagokon c. regényért. Első önálló kötete 1992-ben jelent meg Rózsa és Rúzs címmel, az utolsó, 18. kötete pedig 2010-ben Kiber tér, végállomás címmel. Rendszeresen publikál a hazai és a külföldi irodalmi lapokban. 1992-től a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, 2009-től pedig a választmányának a tagja. Jelenleg pedagógusként dolgozik.

Szalay Zoltán Dunaszerdahelyen született 1985-ben.
Jelenleg a kormányhivatal kisebbségek jogállásáért felelős osztályának munkatársa. Két könyve jelent meg a Madách-Posonium Könyvkiadónál, az első 2006-ban Ártatlanság címmel, ezt követte 2007-ben a Nyelvjárás című regénye. 2010-ben a Kalligram Könyvkiadó megjelentette harmadik kötetét, A kormányzó könyvtára címmel. Írásait közölték Az év novellái 2005, a Szlovákiai magyar szép próza 2006, a Szlovákiai magyar szép irodalom 2007, 2008, 2009 címet viselő antológiákban. Rendszeresen publikál az Irodalmi Szemlében, a Szőrös Kőben, a Kalligramban, az Opusban, a Magyar Naplóban és a Vár Ucca Műhely című lapokban. A Katedra c. folyóirat novellapályázatának első díjasa 2003-ban, 2007-ben pedig Posonium Elsőkötetes Szerzői Díjban részesült. 2009-től az SZMÍT ellenőrző bizottságának a tagja.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1117