Lehetséges a Gyöngyösi hagyomány erősítése Csetneken
Dátum: 2011. július 27. szerda, 13:56
Rovat: Híreink


Megtalálták a barokk költő utolsó lakhelyét a községben
Csetnek (Štitník). Közel egy évig tartó kitartó kutatómunkával sikerült azonosítani a barokk kori magyar irodalom legjelentősebb alakjának, Gyöngyösi Istvánnak legutolsó lakhelyét a Rozsnyói járásbeli Csetneken, a felfedezés Brutovský Gabriella, egyetemi hallgató nevéhez fűződik, a házon egy emléktábla elhelyezését tartanák szerencsésnek az irodalmi hagyományokat ápolók. 


Július 24-én, Gyöngyösi István halálának napján, mint ahogy 2003 óta minden évben, úgy idén is a pozsonyi Komenský Egyetem, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem magyar tanszékeinek tanárai és diákjai valamint a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának szervezésében találkoztak az érdeklődők a csetneki temetőben, a nyolc éve felújított síremléknél. 
A barokk költő életművéről és annak máig tartó hatásairól Jolanta Jastrzębska, a torontói egyetem oktatója és Jankovics József, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, valamint Brutovský Gabriella, egyetemi hallgató tartottak rövid előadást a mintegy kéttucatnyi jelenlévőnek. A temetői emlékezés után a magyar irodalom 1704-ben elhunyt jeles alkotójának utolsó lakhelyénél, a Jolsvai utcán álló, ma kissé romladozó állapotban lévő, egykori Marikovszky háznál emlékeztek a résztvevők. A ház jelenlegi tulajdonosa – egy roma nagycsalád családfője – éppen eladásra kínálja a körülbelül háromszázötven évvel ezelőtt épült, hatszobás, eredeti belső díszítéseit részben megőrzött, de többször átalakított, kissé lelakott ingatlant. Emiatt merült fel a résztvevőkben, hogy magyarországi és szlovákiai szervezetek összefogásával egy irodalmi emlékhely, vagy regionális irodalomtörténeti múzeum kialakítását kezdeményezzék. Jankovics József, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársának véleménye szerint mindenképpen örvendetes lenne egy ilyen emlékhely létrejötte, ehhez azonban a megfelelő szlovákiai-magyarországi partneri kapcsolatokat kell megteremteni és az tartós anyagi hátteret kellene biztosítani. A házon a csetneki önkormányzat és magánszemélyek támogatásával valószínűleg egy éven belül sikerül majd egy háromnyelvű, latin-magyar- szlovák szövegű emléktáblát is elhelyeztetni, de hogy sikerül-e a házat megvásárolni, utána pedig intézménnyé átalakítani, ez még kérdéses. 
Szászi Zoltán 
Új Szó nyomán (foto: szerző felvétele)A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1171