Opus 2012/4
Dátum: 2012. november 19. hétfő, 20:17
Rovat: Könyvajánló


Megjelent az OPUS idei negyedik száma...

Az OPUS idei negyedik számának borítója rendkívül figyelemfelkeltő, valami új, valami érdekes.  A Kapcsolatháló a címlapot és hátlapot is behálózza. De nézzük a tartalmat!
 


Az első blokk a verseké, Ady Elbocsátó, szép üzenet című opusa idén májusban jelent meg száz éve, a szerzők ennek állítanak emléket. Zalán Tibor, Pollágh Péter, Pál Dániel Levente és Anita Blake egy-egy „szakításverssel” kapcsolódik Ady művéhez.
A következő, Horizontok blokk prózában és versekben bővelkedik, melyek egymást váltják. Novellával indít Balázs F. Attila, majd őt követik Kulcsár Ferenc versei, Zságot András kisprózája, Bazsó Ádám versciklusa és végül Baka L. Patriktól novellája.
Az új OPUS a Fantáziavilágok c. blokkkal folytatódik, benne elsőként egy kísérőszöveg H. Nagy Pétertől Ambrose Bierce Bagoly-folyó című novellájához. Soltész Márton Nabokov-cikkében az író Ada című regényének erotikus olvasására tesz kísérletet, Molnár Gábor Tamás pedig George R. R. Martin négy regényét (Trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája) összegzi. A továbbiakban Dmitry Glukhovsky Metró 2033 című regényéről N. Juhász Tamás, Sánta Szilárd pedig Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány című 2012-ben megjelent sci-fi regényéről ír. A blokkot Hegedűs Orsolya tanulmányának egy részlete zárja, Raoul Renier Sötét Mersant-sorozatáról.
A negyedik és egyben utolsó blokk, a Palimpszeszt Fodor Péter és L. Varga Péter tanulmányát ( Dilemmák az Ellis-életmű olvasásában) közli, majd Csanda Gábor kritikája olvasható Juhász R. József Urban memoire című kötetéről és Mizser Attila recenziója Barak László A halálnepper című kötetéről.
A lapszámot a budapesti Kassák Múzeumnak köszönhetően Kassák Lajos műveivel, eddig még nem publikált szlovákiai vonatkozású fotóival, valamint gazdag életművének dokumentumaival illusztráltuk, Hushegyi Gábor pedig egy rövid bemutatószövegben ír Kassák Lajosról.
Tőzsér Árpád Fél nóta című kötetét májusban mutatta be Sánta Szilárd és Sütő Csaba András az OPUS-Kerekasztal keretein belül Pozsonyban, ennek rövidített változata olvasható az egyik mellékletben.
A másik mellékletben, egy csokorba gyűjtve található a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tájékoztatója az idei jubilánsok köszöntéséről, a Fiatal Írók táboráról, az OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről és Pénzes István búcsúztatása.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1391