Kulcsár Ferenc kitüntetése
Dátum: 2014. február 19. szerda, 15:39
Rovat:


Február 14-én, Bálint napon, XVIII. alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Az eddigi díjazott költőkből álló testület döntése értelmében Kulcsár Ferenc költő és Sander Liivak észt műfordító vette át az idei Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Gellért szállóban. A Balassi-kard egy végvári szablya, amelyet a bonyhádi Fazekas József kovácsolt.

A Balassi Bálint kardjának másolata alapján készült szablyát Duray Miklós politikus, közíró és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök nyújtották át a kitüntetetteknek. Kulcsár Ferenc úgy tekint erre a kitüntetésre, mint a magyar irodalom felvidéki ágának elismerésére. 
A Balassi Bálint-emlékkard kuratóriuma az irodalmi díjat minden évben annak a költőnek és műfordítónak ítéli oda, akinek líráját és fordítói munkásságát méltónak tartja a 16. századi magyar költő életművéhez. Kulcsár Ferenc munkásságát Tari István Balassi-kardos költő méltatta az erre az alkalomra írt költeményével, aki 2009-ben vehette át a kitüntetést. A laudációk után Kulcsár Ferenc köszönte meg a díjat és a köszöntéseket. Beszélt arról, hogy ő is, mint Balassi, Pozsonyban töltötte élete egy részét, egyetemista éveiben élt a városban. Kiemelte, mennyire meghatározónak és szépnek tartja Balassi szerelmi költészetét. Ezután Tarr Csilla színművész előadása következett: Kulcsár Ferenc Önarckép, háttérben a XX. századdal című versét szavalta el. A teltházas díjátadási ceremónián Balassi Bálint: Adj már csendességet című versének megzenésített ősbemutatója hangzott el, melynek hangszeres kíséretét a Balassi Consort nyújtotta, a rendezvény dallamkeretét pedig a Cantabile Kórus szolgáltatta. Az okleveleket a szentendrei Vincze László, a Vincemill Papírmerítő Műhely mestere alkotta. A Herendi Porcelánmanufaktúra Balassi-szoborral jutalmazta a kitüntetetteket, amelyeket Simon Attila vezérigazgató adott át.
A rendezvényt Molnár Pál újságíró, a díj alapítója vezette. Az ünnepségen a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandárjai álltak díszőrséget.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1591