Fellinger Károly az ide Forbáth-díjas
Dátum: 2014. május 19. hétfő, 09:32
Rovat: Híreink


Fotoalbum: ITT


A Forbáth Imre-díjat Fellinger Károlynak ítélte oda a SZMÍT választmánya, a 2013-ban megjelent Alázat (AB-ART ) című kötetéért. Az ünnepélyes díjátadásra 2006 óta most is Diószegen, Talamon Alfonz szólővárosában került sor. Jász Attila, a magyarországi Új Forrás folyóirat főszerkesztője „a metafizikus költészet egyik utolsó művelőjének“ nevezte a Jókán élő és alkotó költőt. 

Jász Attila:


FELLINGER KÁROLY-LAUDÁCIÓ, Diószeg, 2014. 05. 16.

(i.) Kedves felvidéki barátaim, engedjétek meg, hogy legelőször Forbáth Imre előtt tisztelegjek egy verssel, már csak amiatt is, mert eddig a díjátadásig nevéhez szinte semmilyen tartalom nem társult bennem. Először őt idézném egy remek aforizmával: „Jó író abbahagyja, ahol mások folytatnák, és folytatja, ahol mások abbahagynák.” 
(ii.) És mielőtt megtartanám a laudációt, hadd mondja el, hogy mennyire boldoggá tesz, hogy kedvenc íróm remek prózáiból ismert helyszíneit személyesen is láthatom, itt lehetek, ahol ő is élt és alkotott rövid életében. Kapucni-emelés a fiatalon és tragikusan elhunyt Talamon Alfonz előtt. 

(iii.) Fellinger Károly rejtőzködő költő. Előlem legalábbis majdnem ötven évig titkolta magát, bujkált. Ami nekem nagyon szimpatikus. Szeretem az efféle költőket. De néhány évvel ezelőtt, verseket küldött az Új Forrásnak, számomra ismeretlen költőként. Nagy örömmel gondoltam őt felfedezni, mivel remek szövegeket küldött, végre egy fiatal tehetség, akit érdemes közölni, alig tudtunk választani a verseiből, mind jó volt. Azóta persze kiderül a tévedésem és azóta újabb és újabb remek darabokkal jelentkezik időnként. Azóta én is jobban figyelem, fel-feltűnik más folyóiratokban Magyarországon is, majd az éppen aktuális gyerekvers-versenyt (a Bóbita-díjat) is megnyeri, de miért lepődnék meg. Nemrég küldött a legkisebb fiamnak egy dedikált gyerekvers-könyvet, és kötet átment a legnehezebb vizsgán. Tetszett a fiamnak. És ezt nem kérdésre válaszolta, szakmabeli szülő ilyet nem kérdez a gyerekeitől, teli a polc nekik dedikált jobbnál-jobb könyvekkel. Nem, ennél csillagosabb ötöst kapott a könyv, a fiam, most lesz majd 10 éves, kivitte a kertbe és ott olvasgatta. Nem tette le, sőt. Az ablakból figyeltem, bentről, milyen jókat nevetgél magában a könyvön. Nem is kérdeztem tőle semmit. Ennyi elég. Kiderültek aztán lassan egyéb „disznóságok” is rejtőző költőnkről. Versei számos idegen nyelvre le vannak már fordítva. Például.
Fellinger Károly rejtőzködő alkat, tehát alázatos. Ilyen címet egy válogatott, újraírt kötethez csak megfelelő alázattal lehet választani. Nekem ismerős cím, egy nálam idősebb költő barátom Magyarországon már használta ezt a címet, 1242-ben a fordulat előtt, szintén válogatott, összegyűjtött anyag volt. F. K. rejtőzködő költő, aki kellő alázattal összeválogat egy remek egyedi, egyéni hangú kötetet, amiből látszik a lényeg, hogy ez bizony költészet. Nem versek egymásutánja, verseskötetek közös halmaza stb. A dolog roppant egyszerű, valaki vagy költészetet művel, akkor is, ha nem ír éppen, vagy pusztán verseket ír, ami nem ugyanaz. F.K. legújabb kötete, nevezzük verses regénynek, a Jancsi és Juliska szintén alátámasztja állításomat. Már csak az lehet a kérdés, hogy vajon ez az új kötet milyen díjat fog kapni, ha most éppen az Alázat címűt laudálom.
Fellinger Károly a metafizikus költészet utolsó mohikánja. Egyik utolsó mohikánja, pontosabban, mert egy másik indián éppen róla beszél. Kihalóban lévő faj, metafizikus költő, meg kéne becsülni, még akar valamit közvetíteni. Nemcsak én állítom ezt elfogultan, hanem egy Fekete J. József nevű vajdasági harcostársam is, évekig volt az Új Forrás szerkesztője, és a Forbáth Imre-díjas kötet Utószavának szerzője is. Csak ő hosszabban beszélt erről. És látjátok, találkozási pontok adódnak, óhatatlanul, amiket nem hallgathatok el. Egy nagyon fontos referenciapontról szóltam már, de nem kötöttem össze Fellinger Károllyal. Hagyján, hogy egyik legkedvesebb íróm szülőhelyén beszélhetek F.K.-ról, de a díjazottról kiderült, hogy egy gimnáziumban tanultak három évig (Talamon Alfonzzal). Remélem, a hivatalos rész után mesél majd erről az időszakról, vagy megírja az Új Forrásnak. Magyarországi indiánként örömmel konstatáltam azt is, hogy az egyik alapító törzsfőnök, Baktay Ervin unokahúga, aki fiatal korában szintén vele indiánozott a Duna partján, a későbbi kitűnő indiai festő, Amrita Sher-Gil is megidéződik, és ki más társaságában, mint Vámbéry Árminéban. És szintén utazóként, úton levőként roppant mód díjaztam kedvenc témám, a tenger megjelenítését, pontosan úgy, ahogy azt én is tapasztaltam: 

a valóságos tengert 
elmossa egy képzelt
tenger képe bennem
pedig még nem is jártam
tengerparton

írja F. K. a díjazott kötet egyik versében. Amin egy rejtőzködő költői szemlélet szépen átsüt, ezen a kis idézeten is. És ez a versek fölé emeli őt, a kötetek fölé. De ez minden jó költészetben így történik, nyugodjunk meg. És gratuláljunk neki!A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1606