Mérlegvonás � közgyűlés előtt
Dátum: 2006. november 08. szerda, 19:37
Rovat: Rólunk írták


Új Szó, 2006. 11. 08.

Hodossy Gyula: „Ebbe a választási ciklusba minden korábbinál ambiciózusabb tervekkel vágtunk bele”


A SZMÍT 2004. szeptemberi kongresszusa az alapszabályt lényeges elemeiben módosította. Döntés született például az elnök közvetlen megválasztásáról, valamint a választmány és az elnök jogkörének szétválasztásáról. Hogyan vált be az új szervezeti struktúra?
Én úgy vélem, az új keretek között sokkal hatékonyabban tudjuk megvalósítani terveinket. Azóta jóval kevesebb a súrlódás, a korábbi időszakokra jellemző éles, ugyanakkor terméketlen viták pedig egyszerűen megszűntek. Nagymértékben ennek köszönhető, hogy céljainkat szinte maradéktalanul sikerült megvalósítanunk, pedig ebbe a választási ciklusba minden korábbinál ambiciózusabb tervekkel vágtunk bele.
Tény, hogy a SZMĺT-ről az utóbbi időben egyre gyakrabban és egyre jobbakat lehet hallani...
És reményeink szerint ez még csak a kezdet. Ha a szükséges anyagiakat a jövő évre is sikerül bebiztosítanunk, még nagyobb sebességre kapcsolunk. Mindez persze elképzelhetetlen lenne megfelelő technikai háttér és fizetett munkatársak közreműködése nélkül. A 2005-ös évben például tizenkét rendezvényt sikerült megvalósítanunk, idén májustól, vagyis a dunaszerdahelyi iroda megnyitása óta azonban tizenötöt. Ráadásul ezek között voltak olyan nagyszabású rendezvények is, mint maga az irodaavató vagy a Pegazus Alkotópályázat ünnepélyes eredményhirdetése és a díjátadás, amelyet követően kerek életjubileumukat ünneplő nyolc írótársunkat köszöntöttük. Vagy a Talamon Alfonz halálának 10. évfordulója alkalmából Diószegen rendezett megemlékezés, amelyen első ízben adtuk át a Talamon Alfonz-díjat. És két többnapos rendezvénysorozat is belefért ebbe a hét hónapba. A VIII. Fiatal ĺrók Táborát Lukanényén rendeztük meg, holnap este pedig Párkányban kezdődik az I. Őszi ĺrófesztivál, amelynek keretében a városban és a környék számos településén egyebek mellett könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra várjuk az érdeklődőket, és nyolc oktatási intézményben rendhagyó irodalomórát tart mintegy húsz írótársunk. Pénteken este aztán az első rendezvény helyszínén, a párkányi Városi Művelődési Központban zárul a fesztivál, ahol Szarka Gyula együttese megzenésített verseket ad elő, és sor kerül az Európa-szerte ismert Bobo� Blues Band dzsesszkoncertjére is, valamint egy újabb rangos irodalmi díjat is átadunk.
Mennyi díjat adományoz egyáltalán a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága?
Ez év őszétől kezdve kettővel többet, mint eddig. A Forbáth Imre-díjat kiemelkedő költőink vehetik át, a Pegazus Alkotópályázat diákírói között pedig vers és próza kategóriában három-három díjat és egy-egy védnöki különdíjat osztunk ki minden évben. A Talamon Alfonz-díjat idén alapítottuk prózaíróink számára, a Párkányban átadandó díj pedig az először meghirdetett Az Év Irodalmi Alkotása című jeligés pályázatunk díja, amelyet minden évben egy konkrét irodalmi mű – egy vers vagy egy széppróza – szerzője vehet majd át.
És akkor a SZMĺT új weblapjáról még nem is beszéltünk...
És még rengeteg mindenről... Például arról, hogy a kisebbségben élő magyar írók számára Magyarországon megpályázható ösztöndíjak egész rendszerének létrehozásában is komoly szerepe volt Társaságunk lobbitevékenységének. A weblap (www.szmit. sk) jelentőségéről pedig talán elég, ha annyit mondok, hogy négy hónap alatt mintegy tizenhatezer internetező látogatta meg. Rövidesen megjelenik rajta egy „Irodalmi emlékhelyek” című rovat is, amelyben terveink szerint – egy térképről indulva – idővel minden Szlovákia területén található, magyar irodalmi vonatkozású plasztika, emléktábla, síremlék képe, leírása stb. hozzáférhető lesz majd. Ez egészen bizonyosan újabb látogatókat vonz majd a weblapra. Csakúgy, mint a rendhagyó irodalomórákra vonatkozó új ajánlatunk, amely előkészítettebb, az irodalomértés javítása tekintetében jóval hatékonyabb formában javasolja megvalósítani a diákságnak íróinkkal való találkozásait. Egy ezzel kapcsolatos információs anyag és néhány konkrét irodalmi műről készített elemzés máris hozzáférhető, s ez az anyag folyamatosan bővülni fog.
Végezetül hallhatnánk valamit a jövő évi tervekről?
A teljes lista meghaladná ennek a beszélgetésnek a kereteit, tehát csupán néhány újdonság megemlítésére szorítkozom. Kassák Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából szimpóziumot szervezünk Érsekújvárott, egy másik tudományos konferencián pedig a szlovákiai magyar irodalom oktatásának kérdéseit vesszük górcső alá. A II. Őszi ĺrófesztivál helyszíne várhatóan Szenc és környéke lesz, de Litera-túra címmel jövőre a keletebbi régiókba is ellátogatunk, és a mostanihoz hasonló írófesztiválokat rendezünk Gömörben, Kassán, valamint a Felső-Bodrogközben és az Ung-vidéken.
SZABÓ VIKTOR


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=166