Diószegi díjözön május 15-én
Dátum: 2015. április 08. szerda, 09:20
Rovat: Híreink


2015. április 7-én, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya döntést hozott arról, hogy ebben az évben kiknek ítélik oda a Társaság díjait, elismeréseit, vagyis a Forbáth-, Talamon- és Simkó-díjat.
Az ünnepélyes díjátadásra a hagyományokhoz híven, 2015. május 15-én kerül sor Diószegen, Talamon Alfonz szülővárosában.
A 2015-ös év díjazottjai:


Forbáth-díjban részesül: Vida Gergely, a Demóverzió című kötetéért.

Ötvenkét évvel ezelőtt jutalmaztak szlovákiai magyar írót első ízben Nemzetiségi Díjjal: 1963-ban a rangos elismerést Forbáth Imre kapta. Időközben a díjat az ĺrószövetség Díjának keresztelték át, majd 1989 után a Szlovákiai ĺrószervezetek Társulása Díjának, melynek keretében a hat társult tagszervezet külön-külön elismerésben részesíti az előző év kiemelkedő szépírói teljesítményét. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának díját a szervezet vezetősége 2003-ban Forbáth Imre-díjnak nevezte el. Forbáth Imre A csehszlovákiai magyar líra egyik legsajátságosabb képviselője, a dunántúli Böhönyén született 1898-ban. Az ifjú költő a Magyar Tanácsköztársaság bukása után először Nyitrára, majd Prágába emigrált; a szocialistákból és kispolgári lázadókból álló aktivista írók programját vallotta magáénak. Eddigi díjazottak: Barak László, Tóth László, Bettes István, Kulcsár Ferenc, Vida Gergely, aki immár kétszeresen tudhatja magáénak az elismerést, Németh Zoltán, Juhász R. József, aki először 2009-ben, majd pedig 2012-ben is megkapta a díjat, Polgár Anikó és Csehy Zoltán, Tőzsér Árpád és Fellinger Károly.

Talamon-díjban részesült: Szalay Zoltán, a Drága vendelinek című kötetéért.

Talamon Alfonz az 1980-1990-es évek szlovákiai magyar irodalmának kiemelkedő egyénisége volt. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2006-ban alapította a Talamon Alfonz-díjat, hogy az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaíró a díj által visszaigazolást kapjon az irodalmi tevékenysége elismeréseként. Ebben az évben, a fiatalon elhunyt író halálának 10. évfordulóján Grendel Lajos Kossuth-díjas írónak ítélték oda a díjat, majd következő évben Kovács Magda kapta az elismerést.  Harmadikként Duba Gyula József Attila-díjas Érdemes művészt tüntették ki. 2009-ben N. Tóth Anikónak, 2010-ben Hunčík Péternek, 2011-ben pedig Szalay Zoltánnak ítélte oda a díjat a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya írói munkásságuk elismeréseként. Így máig ő az első író, akit kétszer jutalmaztak Talamon-díjjal. 2012-ben György Norbert volt a díjazott, majd őt követte Szászi Zoltán és Pénzes Tímea.

Simkó-díjban részesült: Tóth László, A boszorkány porszívója című kötetéért.

Simkó Tibor nevéhez fűződik a legsikeresebb gyermekverskötet, a Tikiriki-takarak. Gyermekversei a gyermekvers-költészet Weöres Sándori vonulatába, annak is már ismert klasszikus teljesítményei közé tartoznak. A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya hiánypótlásként, 2013. február 28-án döntött, és megalapította a legjobb gyermekirodalomi kötetnek járó Simkó Tibor díjat. A díj megalapítása talán segít abban, hogy a gyermekirodalom ne legyen többé-kevésbé hátrányos helyzetben lévő ágazata vagy fajtája az irodalomnak. A díjat kétévente osztják ki, először Z. Németh István részesült elismerésben.
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1676