Elhunyt Antall István kulturális újságíró, rádiós szerkesztő
Dátum: 2015. április 09. csütörtök, 12:24
Rovat: Híreink


Életének 62. évében, szerda reggel gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Antall István kulturális újságíró, szerkesztő-riporter, aki a legelkötelezettebb népszerűsítője volt a határon túli magyar irodalomnak, s szinte hétről-hétre foglalkozott a szlovákiai magyar irodalommal is.

2014. május 28-án, a dunaszerdahelyi Arthe cafeban, Antall István méltatta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága gondozásában megjelent Szlovákiai magyar újságírók arcképcsarnoka című kiadványt.

Antall István Egerben született 1953-ban. A nyíregyházi Bessenyei György Főiskolán rajz-földrajz, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen néprajz szakon diplomázott. 1979-től dolgozott a Magyar Rádió, majd az MTVA szerkesztőségeiben.
1979-től 1987-ig a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának, egyben a város kulturális életének volt meghatározó alakja. Később több lapot is szerkesztett, majd a Magyar Rádió és a Magyar Televízió különböző szerkesztőségeiben dolgozott. Grafikusként számos jelentős kiállítás résztvevője volt.

A Tokaji Írótábor kuratóriumának 2003-tól, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Szépirodalmi kuratóriumának 2012-től a tagja.

2011. júliusától haláláig a Gondolat-jel, a Magyar Rádió Kulturális hetilapja felelős szerkesztője és műsorvezetője volt. Munkásságát többször jutalmazták rádiós nívódíjjal, 2010-ben ő lett az év rádiósa.

Egyebek mellett a Petőfi Sajtószabadság díjat és a Magyar Művészetért tiszteletbeli elismerést is megkapta.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1679