Versbetörés Kassán
Dátum: 2015. április 22. szerda, 16:41
Rovat: Híreink


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága ebben az évben is folytatta országos rendezvénysorozatát a költészet napja alkalmából.  
Benkő Sándor, a kassai ipariskola növendéke elszavalta Kulcsár ferenctől a Bodrogközi barangoló c. verset. Ez a vers felsorolja szinte az összes települést. „Kistárkányban a legények/ füzes ligetben henyélnek,/ Hanyatt dőlnek, szájuk tátva, vacsorájuk szúnyog lába." Vagy: „Nagygéresben, igaz, régen,/ viszály lett a nemességben:/ leborotválták haragból/ egymás nevét a harangról." „Szomotoron a gerendát,/ hogyha rövid, hát megnyújtják,/ Ökröt fognak két végére -/ húzzák-vonják egyvégtébe'." „Körtvélyesen nincsen kocsma .-/ istennyila földbe mosta./ Feneketlen tó van helyén -/ béka ümmög a közepén." „Zemplén dombján, így a fáma,/ kincseket rejt tíz vasláda./ Tíz vasláda hegy gyomrában,/ manók őrzik, ezerszázan."

A költő nem először jár Kassán és nem is utoljára. Iskoláit szülőfalujában és Királyhelmecen végezte, majd a kassai ipari diákja lett. A pozsonyi Comenius Egyetem magyar szakán végzett. Innen Dunaszerdahelyre került. A 90-es években létrehozták barátaival a Lilium Aurum kiadót. Dolgozott az Irodalmi Szemlében, a Katedra c. lapnál, majd szabadúszóként is több könyve jelent meg. Amelyet ma a kezünkben tarthatunk, az a huszonkettedik. A Madách-díjat kétszer is megkapta, a Magyar Arany Érdemkeresztet 2013-ban vette át. Ettől csak a Balassi-kard a rangosabb. Amikor megkapta a díszkardot, egyetlen napilapunk írója szarkasztikusan megkérdezte, ugyan meg tudja-e azt forgatni. Meg tudja.Vannak olyan írók, akik túlmutatnak a szlovákiai életen. Kétféle embert ismerünk. Az egyik úgy felemelte fejét, hogy nem is lát vissza.A másik ragaszkodik magyarságához és a magyar irodalom részese. Ilyen író Kulcsár Ferenc. Fábry Zoltán egyik írásában azt mondja, nem érdem, ha író ember véletlenül írni is tud. Ma azt nézzük, hogy mondott-e valami. Aki írni tud, mondjon is valamit! Balázs F. Attila versei is felolvasásra kerültek, majd mesélt a tanulóknak munkásságáról, köteteiről.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1686