SZMÍT arcképcsarnokainak kiállítása Csongrádon
Dátum: 2015. június 05. péntek, 11:53
Rovat: Híreink


Ez évben is nagy érdeklődés kísérte az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum által május 31-e június 1-je között megrendezett „Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját”, amelyen hét országból több mint nyolcvan könyvtáros képviselte a határon túli magyar könyvtáros szervezeteket és könyvtárakat.
 

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (SzMKE) négy tagja vett részt a nemzetközi tanácskozáson: Kontár Judit (Galántai Könyvtár), Lukács Erika (Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, Somorja), Pirk Ilona (Zalabai Városi Könyvtár, Somorja) és Roncz Melinda (Bibliotheca Hungarica – Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja).
Az első napon a szlovákiai magyar értelmiség reprezentatív személyiségeit bemutató kiállítást Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke nyitotta meg, másnap dr. Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a nemzetpolitika jelenéről és terveiről tájékoztatott. A Nemzeti Kulturális Alap időszerű könyvtámogatási lehetőségeiről Ramháb Mária, az NKA bizottsági tagja tartott ismertetést. Az előadás keretében a résztvevők fontos információkhoz juthattak a Márai Programmal kapcsolatban is, amely évek óta sikeresen segíti bővíteni több szlovákiai könyvtár magyar könyveinek állományát. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy idén is meghirdetik a „Könyvtár, ami összeköt“-programot, amelyre Szlovákiából két fiatal könyvtáros pályázót várnak, ők ősszel egy hónapot tölthetnek el Budapesten, megismerkedhetnek a fővárosi könyvtárak munkájával, valamint tapasztalatokat gyűjthetnek, kapcsolatot építhetnek magyaroszági és külföldi kollégáikkal.
Hodossy Gyula Tapasztalat és együttműködés a könyvtárakkal a Felvidéken címen adott elő. Kiemelte, hogy a könyvtár nem csupán szórakoztat, hanem a művelődésben is óriási szerepe van. Hangsúlyozta, Szlovákiában az utóbbi években drasztikusan lecsökkent a magyar könyvesboltok száma, s – véleménye szerint – a magyar irodalom eljuttatása a szlovákiai magyar otthonokba fokozatosan a könyvtárak feladatává válik.
E sorok írója a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatókönyvtárának gyűjteményeiről, elért eredményeiről és jövőbeni terveiről tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelte, hogy az intézet nagy figyelmet fordít az internetes adatbázisok építésére, digitális könyvtárának bővítésére.
Szűcs Katalin, az Esztergomi Városi Könyvtár könyvtárosa a szlovákiai magyar iskolák történetéről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy az identitás-megőrzés fő feltétele a magyar iskola, amelynek munkáját nagyban megkönnyítheti, illetve kiegészítheti a helyi könyvtár is.
A szakmai konferencia állófogadással zárult, ahol kötetlenebb formában is beszélhettek munkájukról, tapasztalataikról, problémáikról, eredményeikről a könyvtárosok.
Köszönet illeti a szervezőket, akik fáradtságot nem kímélve előkészítették és zökkenőmentesen levezényelték a találkozót.
A SzMKE küldöttei útban hazafelé Magyarország egyik legjelentősebb könyvtárába, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárba látogattak el, s ott az olvasói tereken kívül a háttérmunka helyszíneit is szemrevételezhették.
A „Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájáról” mindenki megelégedéssel, rengeteg pozitív élménnyel távozott, remek ötletekkel gazdagodott, amelyeket saját könyvtáraikban is hasznosítani tudnak majd a szakemberek.
(Forrás: Paraméter) Roncz Melinda

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1697