Turczel- és Forbáth-díj ünnepélyes átadása
Dátum: 2017. november 23. csütörtök, 09:16
Rovat: Híreink


November 22-én, Pozsonyban, a Turczel Emlékkonferencián került sor a Turczel-díj és a Forbáth-díj ünnepélyes átadására. A közel 130 főt számláló Szlovákiai Magyar Írók Társaságának jelentős hányada olyan író, aki elsősorban értekező prózát ír. Ebbe a csoportba sorolhatók az irodalomkritikusok és irodalomtudósok is, de az utóbbi két évtizedben megnőtt azok száma, akik nem irodalmi jellegű tudományos és ismeretterjesztő művekkel jelentkeznek. Az ő munkásságuk elismerésére hivatott a neves irodalom-, művelődéstörténész és kritikus nevét viselő Turczel Lajos-díj, amelyet a 2008-ban létrehozott Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció vezetőségének javaslatára a Társaság Választmánya ítéli oda a különböző tudományterületek elismert művelőinek. 2017-ben Mészáros András filozófus, egyetemi tanár részesült a Turczel-díjban. A róla elnevezett díjat eddig nyolcan kapták meg. Elsőként Vadkerty Katalin, majd Koncsol László, Kubička Kucsera Klára, Szeberényi Zoltán, Zeman László, Chrenka Edit, Kiss László és H. Nagy Péter vehették át a nem szépirodalmi műért és munkásságért járó Turczel Lajost ábrázoló emlékplakettet. Laudációt mondott Nagy Csilla irodalomtörténész.
54 évvel ezelőtt jutalmaztak szlovákiai magyar írót első ízben Nemzetiségi Díjjal: 1963-ban a rangos elismerést Forbáth Imre kapta. Időközben a díjat az ĺrószövetség Díjának keresztelték át, majd 1989 után a Szlovákiai ĺrószervezetek Társulása Díjának, melynek keretében a hat társult tagszervezet külön-külön elismerésben részesíti az előző év kiemelkedő szépírói teljesítményét. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának díját a szervezet vezetősége 2003-ban Forbáth Imre-díjnak nevezte el. Forbáth Imre a csehszlovákiai magyar líra egyik legsajátságosabb képviselője. Eddig összesen tizennégyen kapták meg a díjat, név szerint: Barak László, Tóth László, Bettes István, Kulcsár Ferenc, Vida Gergely 2007-ben és 2015-ben, Németh Zoltán, Juhász R. József 2009-ben és 2012-ben, Polgár Anikó, Csehy Zoltán, Tőzsér Árpád 2013-ban és 2016-ban és Fellinger Károly tavaly.
Az idei díjazott Németh Zoltán József Attila-díjas költő. Laudációt mondott Mizser Attila Madách-nívódíjas költő, főszerkesztő.
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1892