Grendel Lajos kapta a Giuseppe Acerbi irodalmi díjat
Dátum: 2006. július 06. csütörtök, 00:35
Rovat: Rólunk írtákEinstein visszhangjai

www.litera.hu, 2006. 07. 04.


Grendel Lajos Einstein harangjai című regénye nyerte a mantovai Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi irodalmi díját. A 14 éve alapított neves díj szervezői az idén a Római Magyar Akadémia közreműködésével a magyar irodalom köréből választották ki a győztest.A verseny a 20 főből álló szakmai és a 180 főből álló olvasói zsűri szavazata alapján dőlt el. A kortárs magyar prózát Grendel Lajos mellett még Száraz Miklós György (Az ezüst macska) és Zilahy Péter (Az utolsó ablakzsiráf) művei képviselték. A költészeti különdíjat Tóth Krisztina nyerte, a fordítói különdíjat pedig Tomaso Kemény veheti majd át novemberben.
A június 15.-i sajtóbemutatón, melyet a budapesti Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy S. u. 8.) tartottak, még csak a három akkreditált magyar író esélyeit lehetett latolgatni, július elsején viszont eldőlt, hogy Grendel Lajos kapja a XIV. Giuseppe Acerbi Irodalmi Díjat az 1992-ben megjelent Einstein harangjai. Abszurdisztáni történet című regényéért.

Castel Goffredo irodalmi díját, a város híres szülöttéről, a 19. század elején irodalmárként, muzsikusként és archeológusként is tevékenykedő utazóról, Giuseppe Acerbiről nevezték el. Az elismerést évente különböző országok íróinak, költőinek adják át, elsődleges célja pedig, hogy az olasz olvasóknak eddig ismeretlen, vagy kevéssé ismert írókat mutassanak be. Az irodalmi díj másodlagos célja, hogy a fiatalokat olvasásra neveljék és ezáltal kritikai érzéküket is fejlesszék. A kitüntetés érdekessége, hogy széles körű, laikusokat és szakembereket is magába foglaló, minden társadalmi csoportot, korosztályt bevonó zsűri dönt a sorsáról minden évben. A kritikusokból és irodalmárokból álló szakmai zsűri mellett működő laikus zsűribe – amely tulajdonképp a majdani célközönséget jelenti – bárki jelentkezhet.
Grendel Lajos könyveit a Kalligram Kiadó jelenteti meg.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=25