A sci-fi magyar jelesei Dunaszerdahelyen
Dátum: 2009. június 26. péntek, 09:43
Rovat: Rólunk írták


Múlt hét csütörtökén a Magyar Írószövetség science-fiction területen publikáló szerzői látogattak el a Budapest Kávéházba a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának meghívására.

H. Nagy Péter irodalomtörténész, az est házigazdája felkészülten beszélgetett a magyar sci-fi prominens íróival, név szerint Antal Józseffel, Szélesi Sándorral, László Zoltánnal és Markovics Botonddal. A közel kétórás beszélgetésből kiderült, hogy amikor 2008-ban megalakult a szekció, a névválasztáskor akadt egy kis vita. Felmerült a Fantasztikus Irodalmi Szakosztály, illetve a Tudományos-fantasztikus Irodalmi Szakosztály elnevezés is, majd győzött az SF Irodalmi Szakosztály.

Szélesi Sándor szerint - aki Anthony Sheenard néven is publikál, s akit az év legjobb európai sci-fiírójának választottak 2007-ben - a tudományosfantasztikus irodalom mindig megmarad szórakoztató műfajnak, bár egyre inkább a szépirodalom felé tart. A megannyi sci-fi novella és regény Zsoldos Péter-díjas szerzője, László Zoltán 1999-től publikál, s hangulatos, újszerű ötleteken alapuló, nagy gonddal csiszolgatott műveket ad az olvasók kezébe. Antal József beszélt Justitia című új kisregényéről, mely folytatásokban jelent meg a Galaktika Magazinban, s arról, hogy a science-fiction nem csupán férfiak által fogyasztható műfaj.

Markovics Botond - Brandon Hackett - első regényei a Star Wars és a Dűne univerzuma sablonjaira íródtak, majd fokozatosan kialakította a saját hangját.

A szerzők egyetértettek abban, hogy nemcsak az olvasó, hanem a kiadó is arra ösztökéli őket, hogy sorozatot írjanak. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy az olvasó szereti belefészkelni magát a sorozatba. S hogy igény van erre a rétegműfajra, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly több mint tizennégyezer cím jelent meg.
Nagy Erika
Új Szó, 2009, június 17.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=721