Jelentés a Text-túráról
Dátum: 2010. május 13. csütörtök, 15:01
Rovat: HíreinkAz albári Text-túra számára a természeti környezet nyugodt, inspiratív hátteret biztosított. A résztvevők egy valódi műhelymunka kellős közepén találhatták magukat. A szövegek felolvasása, megvitatása, az eltérő értelmezési pozíciók és olvasatok szembesítése rendkívül izgalmas volt. Mind a pályakezdők, mind a mentorok számára igen tanulságosak voltak ezek a beszélgetések. Nem véletlenül: akkor igazán termékeny minden párbeszéd, ha a másik gondolatainak a hatására az érvelők módosítják, esetleg megváltoztatják véleményüket.


Ezeket a termékeny szövegértelmezéseket, szoros olvasatokat azok a gyakorlatok színesítették, amelyek során valamilyen megkötés figyelembe vételével kellett a pályakezdőknek irodalmi szöveget alkotniuk. A gyakorlatok által lehetőség nyílt az egyéni teljesítmények mérlegelésére és összehasonlítására is.
Külön öröm volt, hogy a pályakezdők között nem egy valódi tehetség is felbukkant, olyan szövegekkel, amelyeket irodalmi folyóiratokban vagy kötetben is szívesen olvasnánk. Éppen ezért nem véletlen, hogy a májusi Text-túra alapvetően sikeresnek mondható.    

(Németh Zoltán)A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=953