Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32480
Linkajánló
 Költészetnapi könyvbemutató a Vámbéryben

Rólunk írták
Örök ragyogással a költészet egén

Új Szó, 2007. 04. 14.

Dunaszerdahely. A Vámbéry Irodalmi Kávéház legutóbbi estjén Csáky Anna A Magyar Krisztus című verseskönyvét és az Én ámulok, hogy elmulok című antológiát mutatták be a költészet napja alkalmából.


     A teltház előtt zajlott könyvbemutatót Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának elnöke nyitotta meg, és köszöntötte a Győri Antológia költői gárdájának Dunaszerdahelyre látogatott tagjait.
     A Csornán született, Győrben élő költőnő tízéves kora óta ír verseket, de csak érett felnőttként lépett az olvasók elé. Első verseskötete Léleklánggal szőtt mosoly címmel jelent meg. Elmondása szerint az írás a szabadságot jelenti számára, s azt, hogy korlátlanul elmondhatja azokat a gondolatait, érzéseit, melyeket korábban nem volt bátorsága a nyilvánosság elé tárni. Legújabb verseskönyvében, A Magyar Krisztusban a Megváltóéhoz hasonló szenvedéstörténetet tár fel. A könyvet Kopócs Tibor illusztrálta.
     Zirig Árpád költő méltatásában kitért arra, hogy a hét részből álló versfüzért a József Attila-i szenvedés hét stációjának tekinti. Az első stáció a kisgyermekkori szenvedés megrázó rajzolata, a második pedig a meg nem értés, az elutasított gyermeki szeretet és a befogadatlanság fájdalmát vetíti elénk. A harmadik a csodálatos költészetet szülő belső fájdalom megidézése, a negyedik a kiteljesedett és örömöt is sugárzó költői érzés megfogalmazása, a boldogság fölvillantása, József Attila életének talán a legboldogabb korát idézi. Az ötödik rész a költő tehetségének megjelenítése. A hatodik stációban a költői és emberi nagyságot állítja a szerző a középpontba, és ad bizonyosságot az eljövendő hódítóútról. Az utolsó rész a halálról szól, az elmúlásról, amely egyúttal megszüli a költői fényességet, megszüli a csodát, és föllobbantja az örök ragyogást a költészet egére.
     Az Én ámulok, hogy elmulok című antológiát, melyet 2005-ben, József Attila születésének századik évfordulójára adott ki a Lilium Aurum Könyvkiadó, Hizsnyai Zoltán mutatta be. A harminchat szlovákiai magyar költő és író negyven művét tartalmazó gyűjtemény a Felvidéki anziksz alcímet viseli: a kötet gerincét a József Attila ihlette versek alkotják, de található benne esszé, verselemzés és irodalomtörténeti értekezés is. A kötet képanyagát pedig a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága által szervezett, József Attila-hommage-okat felvonultató komáromi kiállítás anyagának tizenegy darabja alkotja.
     Az estet az érsekújvári Csemadok égisze alatt működő Verszuhatag irodalmi kör tagjai tették élvezetessé felolvasásaikkal. A Magyar Krisztust Kočkovič Péter színvonalas előadásában hallhattuk, az antológiából pedig Kecskés Ildikó, Berényi Margit, Hegedűs Réka, Novák Mónika és Berényi Dávid olvasott fel.

Nagy Erika
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc