Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32974
Linkajánló
 Koncsol László kapta az idei Turczel Lajos – díjat

Híreink
Ipolyszalka. November 5-én került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) és a helyi önkormányzat szervezésében a III. Tudományos és ismeretterjesztő irodalmi konferencia, melynek témája a történelmi ismeretterjesztés és történelem oktatás, a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztés volt, levezető elnöke pedig Liszka József etnológus, az SZMÍT Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció elnökségének tagja volt.


Józsa János, Ipolyszalka polgármesterének megnyitó beszéde után Szarka László történész az előadásában arra utalt, hogy nagy szükség lenne egy magyar ismeretterjesztő portál létrehozására, amelyet a saját regionális szükségletre lehetne hasznosítani. Ozogány Ernő tudomány- és technikatörténeti szakíró a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztés mai, Lacza Tihamér az SZMÍT Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció elnöke pedig az egykori Csehszlovákia helyzetét vázolta fel. G. Kovács László történész a nyolc évvel ezelőtt elhunyt irodalomtudósra, Rákos Péterre emlékezett, aki ebben az évben lett volna nyolcvanöt éves. Rákos Péter több, mint fél évszázadon keresztül élt Prágában a cseh és magyar kultúra közötti értékcsere fáradhatatlan munkásaként. A megemlékezésre reflektálva Koncsol László, József Attila – díjas költő meghatódva beszélt egykori barátjáról, utalva a lágerben eltöltött időszakra, ahol szüleit és nővérét is elvesztette, majd hazaérve Kassára, szembesülni volt kénytelen azzal a ténnyel, otthona sincs már. Jávorka Ágoston fizikus, csillagász a közelmúltban elhunyt Bödök Zsigmond asztrofizikusra, tudománytörténészre emlékezett személyes élményein keresztül. A  szlovákiai magyar tudományos élet és ismeretterjesztő irodalom képviselőinek arcképcsarnokát, amely a Tudomány szolgálatában címet viseli (az SZMÍT gondozásában jelent meg), Lacza Tihamér, a kiadvány szerkesztője mutatta be a konferencia résztvevőinek. A tavaly alapított Turczel Lajos – díjat idén  a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció javaslatára az SZMÍT választmánya Koncsol Lászlónak ítélte oda. A Turczel Lajost ábrázoló emlékplakett és díszoklevél mellett ebben az évben is a helyi önkormányzat és Nagy Attila, Turczel Lajos rokona adományozta a díjjal járó pénzjutalmat a meghatódott Koncsol Lászlónak. A jelenlévők mint minden évben, most is együttesen helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúit Turczel Lajos síremlékén (Nagy János szobrászművész alkotása).
Nagy Erika
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.25 másodperc