Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33039
Linkajánló
 Kiosztották a Pegazus Alkotópályázat díjait

Rólunk írták

Pozsony. Hagyományt bontva ebben az évben a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete adott otthont a Pegazus Alkotópályázat értékelésének, a díjak átadásának.Pozsony. Hagyományt bontva ebben az évben a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete adott otthont a Pegazus Alkotópályázat értékelésének, a díjak átadásának.

Kollai István, az intézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy részesei lehetnek a rendezvénynek, majd Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke szólt a fiatalokhoz, kiemelve a megváltozott pályázati kiírás lényegét. Magyar nyelvű alkotásokkal, korhatár nélkül pályázhattak olyan szerzők, akiknek még nem jelent meg önálló kötetük. A pályázatra azok a pályaművek kerültek, amelyeket a mentorok valamelyike (Hizsnyai Zoltán, Juhász Katalin, Z. Németh István, Csapody Kinga és Ardamica Zorán) ajánlott a zsűri tagjainak figyelmébe. A huszonhárom pályázó által beküldött, jeligével ellátott kézirathalmazt háromtagú zsűri, Vida Gergely, Barak László és Görözdi Judit bírálta el, s úgy találták, hogy a versanyag önértékénél fogva gyengébbnek bizonyult. Ennek ellenére a bíráló bizottság talált olyan pályamunkát, amelynek szerzője – Vida Gergely zsűrielnök szerint – „...teljesen eltérően a mezőny többi tagjától, nem szavakban vagy szavak ütköztetésében, hanem mondatokban gondolkodik. Pontosan tudja, mikor kell vesszőt, mikor kell mondatvégi pontot kitenni, hol kell megváltoztatni a gondolat ívét, hol kell megvágni”. Az első díjat a rimaszombati Gužák Klaudia kapta, a harmadik helyezést pedig megosztva a gútai Puzsér Zsuzsának és a párkányi Hajtman Kornélnak ítélték oda, akik jól kiegészítik egymást, ugyanis az egyik ügyesebb a kompozícióban, a másiknak pedig eredetiebbek a képei.

A próza idén erősebb volt, mint a vers, s ez a világosabb alkotói elképzelésekben és magabiztosabb nyelvkezelésben mutatkozott meg. Míg a vers kategóriában nem osztottak második díjat, a prózában igen, ezenkívül két pályázót – Takács Zsuzsit és Koncz Csillát – kiemelt dicséretben részesítettek, jelezve, hogy csak nagyon kicsivel maradtak le a dobogóról, s hogy műveik figyelmet érdemelnek. Harmadik helyezettként Gužák Klaudia vitte el a díjat, aki mindkét kategóriában pályázott, második pedig a régi fausti, az ördöggel való paktum megkötésének toposzát újra megíró, dióspatonyi Nagy Krisztián lett. Az aranyérmet a tavaly is díjazott, losonci születésű Nagy Csilla kapta, akinek pályamunkáira a vagány, könnyed elbeszélésmód, a nyitottság jellemző. Mint minden évben, most is odaítéltek egy-egy védnöki különdíjat. Tőzsér Árpád a vers kategóriában két olyan pályamunkát értékelt, amelyben a legtöbb poétikai erőt, költői tudatosságot, olvasottságot, erudíciót, következésképpen a formának tartalomként való működését látta. A tavaly dicséretben részesült, Lég-Szászon élő Vörös Gergely ebben az évben a minden kategóriában taroló Gužák Klaudiával megosztva vehette át az elismerést.

Duba Gyula, a próza kategória védnöke elmondta: „Kéttucatnyi prózaszöveget olvastam, egy oldal volt a legrövidebb, a leghosszabb majd százoldalas, kisregény terjedelmű…” Az utóbbit, amelynek műfaja napló, szerzője pedig a pozsonyi Fiala Ilona, jó szívvel ajánlotta különdíjra. Mint mondta, bár nem hibátlan mű, jól megírt szövegnek tartja. Friss és tartalmas, kiadásra is alkalmas munkának.

Nagy Erika 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc