Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32060
Linkajánló
 Év Irodalmi Alkotása: Jelige: Csittike

Arany Opus Díj 2012Idős primipara

Az Ipolyszakállosi Meddőségi Betéti Társaság 2012. évi rendhagyó tisztújító közgyűlésén nem mindennapi esemény borzolta fel az amúgy teljesen hétköznapi életet élő helybeliek mindennapi életét. Minden azzal kezdődött, hogy a harminc éve elnöklő Permanganát Jolán bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről, mivel több mint három évtizede tartó házasság után szíve alatt hordja elsőszülött magzatát. Miután bizonyossá vált az örömteljes gyermekáldás, első gondolata az volt, hogy nyilván a  hosszan tartó örökös hőmérőzés okozta higanymérgezés űz vele tréfát, de hamar rájött, hogy nem, hanem egy csodaszer, a Humuskus Baradla tette számára lehetővé azt, hogy átélje az átélhetetlennek vélt boldogságot. Meg egy neves, külföldre emigrált magyar költő, Tsúszó Sándor. Arra, hogy mi köze van az irodalomnak Permanganát Jolán áldott állapotához, egyszerű a válasz. Az égvilágon semmi. A Lumbrikus Terrestrisnek viszont annál inkább. Nem kell semmi rosszra gondolni, Jolán asszony nem csalta meg jóban, rosszban mellette kitartó férjét, csupán hitt annak az embernek a pirulájában, aki hosszú éveket töltött el Peruban, hogy felfedezze a varázslatos és misztikus Machu Picchut. Az ottani asszonyok körében akkora népszerűségre tett szert szerelmes verseivel, hogy azok a lába elé borulva halmozták el mindenféle ajándékkal. Az egyik térdre borulás alkalmával különleges ládikával lepték meg, amelyet az egyik ásatás alkalmával régészektől lovasítottak meg. Mivel nem tudták felfeszíteni a lakatot, azt sem tudták meg soha, hogy mekkora kincs került a birtokukba. Erre Tsúszó is csak akkor jött rá, amikor szállodai szobájában ülve három órás megfeszített küzdelem után legyőzte a rozsdás lakatot, és a temérdek mauve, azaz magyarul mályvaszínű pirula alatt talált levelet el nem olvasta. Mivel a nyelvet tökéletesen beszélte, nem okozott gondot számára, hogy magyarra fordítsa, és a nyakában hordott nyolchónapos bivalylány-szaruból és annak húgyhóĺyagjából készített talizmánjába rejtve becsempéssze szülőhazájába. Attól kezdve már a hazai asszonyok is imába foglalták nevét, leborultak nagysága előtt. Pedig nem tett egyebet, mint akár egy cukros bácsi, pirulát osztogatott azoknak az asszonyoknak, akik meddőségben szenvedtek, és elmesélte hozzá azt, hogy ha azt fogyasztják, garantáltan másállapotba kerülnek, de persze azért a férjekre is szükség van, nem lehet őket kihagyni a dologból. Azok az asszonyok, akik rövid idő elteltével áldott állapotba kerültek, levették az ágyuk felett megfakult szentképet, és Tsúszó Sándor fotóját illesztették be helyette.
S hogy mi volt a levél tartalma? Véletlenül derült fény rá, ugyanis Lakatos Márió, a Börzsöny hegységben élő hajléktalan egy alkalommal az egyik tisztáson elbóbiskoló Tsúszó nyakából letépte a talizmánt, és miután megbizonyosodott felőle, hogy az idős ember átaludta a bűncselekményt, elballagott a legközelebbi ócskapiacra, és három euróért túladott rajta. Pásztói Aladár esperes pár napra rá érdekes dologról kezdett beszélni a gyülekezetben, arról, hogy egy különleges recept került a birtokába, amelynek neve Humuskus Baradla, de szerinte ez semmire sem jó, nyilván tréfát űzött az asszonyokkal az, aki leírta. Zsebéből elővett egy apróra hajtogatott papírcetlit, kisimította kézfejével, és felolvasta a levelet, melynek hallatán Jolán asszony kirohant a templomból, hogy akaratlanul is kiürítse gyomrának tartalmát. S hogy mit hallott elálló füleivel? Ezt: Végy hat marék közönséges földigilisztát, keverd harmatos, hajnalban lekaszált, páratartalomtól nem mentes, prériken található különleges fűfajtával, melynek neve risje. Tedd a keveréket egy agyagedénybe, locsold meg a kecskehúson élő nagy denevér, Chupacabra frissen fejt tejével. Vigyázz arra, hogy állandóan érje a nap, különben a megtermékenyülés helyett varangyossá válik tested bőre. Tíz nap elteltével rágasd pépesre a lámával, de vigyázz, hogy ne nyelje le, különben akkora lesz a szaporulat, hogy kiisszák az inkák földjén található folyók vizét, pusztulást hozva ezzel a nemzetségre. Üss a fenekére egy jókora bunkósbottal, így a megrágott anyagot kiejti a szájából. Készíts apró golyócskákat belőle, ha a nap kiszárította, majd tedd hűvös helyre. Ha egy héten keresztül napi háromszor elfogyasztod, kilenc hónap elteltével garantáltan meghallod gyermeked süvítő ordítását, miután elhagyta az anyaméhedet. 
A titokra úgy derült fény, mármint arra, hogy ebből a pirulából fogyasztott Jolán asszony, hogy meggyónta az esperesnek, aki egy vendégségben, miután elfogyasztott négy pohár száraz, kétéves juhfarkot, nem tudta a gyónási titkot magában tartani. Azóta napi három órán keresztül térdel a hideg kövön vezeklésképpen, és megfogadta, hogy a miseboron kívül ezután egy kortyot sem iszik életében. 


 

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Arany Opus Díj 2012
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Arany Opus Díj 2012:

Jelige: Borító

Hír értékelése
Értékelés: 4.25
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Arany Opus Díj 2012

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.17 másodperc