Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Könyvajánló: Opus 2012/6

Könyvajánló
OPUS 21; 2012/6
Tematikus blokk az atomergiárólAz első blokkban, Láncreakciók címmel a szerzők műveikben a 70 korábban szert tett atomenergiára utalnak vagy valamilyen metaforikus érelemben használják azt.
 Négy vers és három prózai szöveg lép egymással reakcióba, lírában a Barak Lászlótól A láncreakció, Vida Gergelytől a Nem is fonál , Z. Németh Istvántól a Bozontűz, bizon! és Andrew Palmertól az X generáció ( SF-monológ) című versek, majd Halmai Tamás ( A fény rövid története), Baka L. Patrik ( Fekete üröm ) és Takács Zsuzsi ( Kedves ) szövegei erősítik a prózai frontot.
A továbbiakban két prózafordítás olvasható Vércse Miklós tolmácsolásában Viera Švenkovától A ház asszonya, valamint źudovít Šrámektől a Centire a boldogságtól című novella.
A Horizontok blokk következik Géczi János Isten arca című esszéjével,  Szunyog Zsuzsától olvasható egy részlet Anyámok számozatlanul című művéből és Kiss Péntek József Életpor című regényéből egy fejezet.
A blokk itt még nem ér véget, ide kapcsolódik ugyanis, Debreczeny György Ne keverj több bájitalt és Thiele Csekei Enikő Impressziók trojkával a háttérben című verse. Befejezésképp pedig Bányai Tamás A szemtanú című novellája és Vojakovič Cyntia Megtömtek, mint egy libát című kisprózája olvasható.
Filmekről szóló esszék és tanulmányok találhatók a Mozgóképek fejezetben. H. Nagy Péter A sokvilág-elmélet filmes alkalmazásai című tanulmányában a Forráskód, a Donnie Darko és Mr. Nobody című filmekről ír, majd N. Juhász Tamás esszéje olvasható a Ragadozó-filmek idegenjeiről ,, Ha vérzik, akkor meg is lehet ölni“ címmel. 
Rácz Gergő Tarantino esete a Bibliával című esszéjében a Ponyvaregényben elhangzott és jól ismert bibliai idézetről, valamint tarantinoi interpretaciójával foglalkozik.
Kaszás Dávid Ne játszd újra, Sam! esszéjének címe a remake-mániára utal. Németh Csilla Az akarat diadala, avagy mégsem? című esszéjébén a tömegmanipulációról ír Riefenstahl Az akarat diadala c. filmje és Chaplin Diktátora kapcsán. Végül Kiss Tíme esszéje olvasható Aki e legszebb e vidéken címmel mese adaptációkról a 21. században.
Az ötödik és egyben utolsó blokkban, a Palimpszesztben található Baka L. Patrik Poszthumán metamorfózisok című tanulmánya Brandon Hackett: Az ember könyve kötetéről. Csibrányi Zoltán esszéjében Gizella királyné hátrahagyott irodalmi alkotásáról ír [Első koronás királynénk írásműve (?)].
L. Varga Péter recenziója Költői tudomány címmel olvasható Richard Dawkins: A valóság varázsa című tinédzser korúaknak szánt könyve tudományról, a tudományos gondolkodásról. A blokk végén található Hegedűs Orsolya kommentárja H. Nagy Péter Szisztematikus káosz című könyvének hátlapjáról.
A lapszámot Csillag András műveivel illusztráltuk. A szobrászművészről Hushegyi Gábor írt bemutatószöveget (Csillag András – az új kortárs köztéri szobrászat egyik hazai példája).
Címlapon: A kommunizmus áldozatainak emlékére.
-tzs-

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Könyvajánló
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Könyvajánló:

Szlovákiai magyar szép versek 2006

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Könyvajánló

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.47 másodperc