Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Áprílis
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33001
Linkajánló
 Versbetörés Kassán

HíreinkA Szlovákiai Magyar Írók Társasága ebben az évben is folytatta országos rendezvénysorozatát a költészet napja alkalmából.  
Benkő Sándor, a kassai ipariskola növendéke elszavalta Kulcsár ferenctől a Bodrogközi barangoló c. verset. Ez a vers felsorolja szinte az összes települést. „Kistárkányban a legények/ füzes ligetben henyélnek,/ Hanyatt dőlnek, szájuk tátva, vacsorájuk szúnyog lába." Vagy: „Nagygéresben, igaz, régen,/ viszály lett a nemességben:/ leborotválták haragból/ egymás nevét a harangról." „Szomotoron a gerendát,/ hogyha rövid, hát megnyújtják,/ Ökröt fognak két végére -/ húzzák-vonják egyvégtébe'." „Körtvélyesen nincsen kocsma .-/ istennyila földbe mosta./ Feneketlen tó van helyén -/ béka ümmög a közepén." „Zemplén dombján, így a fáma,/ kincseket rejt tíz vasláda./ Tíz vasláda hegy gyomrában,/ manók őrzik, ezerszázan."

A költő nem először jár Kassán és nem is utoljára. Iskoláit szülőfalujában és Királyhelmecen végezte, majd a kassai ipari diákja lett. A pozsonyi Comenius Egyetem magyar szakán végzett. Innen Dunaszerdahelyre került. A 90-es években létrehozták barátaival a Lilium Aurum kiadót. Dolgozott az Irodalmi Szemlében, a Katedra c. lapnál, majd szabadúszóként is több könyve jelent meg. Amelyet ma a kezünkben tarthatunk, az a huszonkettedik. A Madách-díjat kétszer is megkapta, a Magyar Arany Érdemkeresztet 2013-ban vette át. Ettől csak a Balassi-kard a rangosabb. Amikor megkapta a díszkardot, egyetlen napilapunk írója szarkasztikusan megkérdezte, ugyan meg tudja-e azt forgatni. Meg tudja.Vannak olyan írók, akik túlmutatnak a szlovákiai életen. Kétféle embert ismerünk. Az egyik úgy felemelte fejét, hogy nem is lát vissza.A másik ragaszkodik magyarságához és a magyar irodalom részese. Ilyen író Kulcsár Ferenc. Fábry Zoltán egyik írásában azt mondja, nem érdem, ha író ember véletlenül írni is tud. Ma azt nézzük, hogy mondott-e valami. Aki írni tud, mondjon is valamit! Balázs F. Attila versei is felolvasásra kerültek, majd mesélt a tanulóknak munkásságáról, köteteiről.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.16 másodperc