Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Áprílis
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33001
Linkajánló
 Majer Judit halálára

Híreink1923-2015

1968 őszén ismerkedtem meg vele mint diák a Komenský Egyetem magyar tanszékén. Elég népes évfolyam voltunk, így hát a lektori gyakorlatot (tulajdonképpen a helyesírást) két csoportra osztották. Az egyik csoport vezetője – külső munkatársként – Mayer Judit volt. Én is ebbe a csoportba tartoztam. A helyesírásom jó volt, de voltak benne, hogy is mondjam, hiányosságok. Mayer Juditnak köszönhető, hogy ezek a hiányosságok kiküszöbölődtek, bár azt is bevallom, a többszörösen összetett szavak helyesírásában máig is bizonytalan vagyok. De ez már nem az ő hibája volt, hanem az enyém.1973-ban találkoztunk újra. Az egyetem elvégzése után a Madách Könyvkiadó alkalmazottja lettem. A Madách Könyvkiadóban (de ritka ez manapság is, nem csak akkoriban) profi munka folyt. Vagyis egy szintre kerültünk a legjobb magyarországi könyvkiadókkal, ami egyáltalán nem volt könnyű. A könyvek szerkesztését, a minden apróságra figyelést Mayer Judittól (és Hubik Pista bácsitól) tanultam meg (illetve tanultuk meg). No, nem egy hónap alatt. De még nem is egy év alatt. A 70-es és a 80-as években a Madách volt az egyetlen magyar nyelvű szépirodalmi műveket kiadó vállalat. Ma sokkal több van. de – magunk között szólva – nem éri el az akkori Madách színvonalát. Pedig akkor diktatúra volt. Paradox helyzet? Nem az egyetlen paradoxona a diktatúra és a demokrácia viszonyának.
A legnagyobb problémánk a Sárkány-érában volt, a nyolcvanas évek első felében. A pártközpont mindig is görbe szemmel nézett a Madáchra. Első dolga az ún. rendteremtés volt. Így került – hála a Jóistennek – közvetlen főnökként Mayer Judit az eredeti (vagyis szlovákiai magyar) irodalom élére, olyan személy, aki bátran és megalkuvások nélkül vállalta az úgynevezett kényes ügyeket is. Aki tartotta a hátát akkor is, ha a pártutasítást követő igazgató egészen mást követelt. Rengeteg bajunk volt a 80-as években. De fölöttünk ott volt egy kiváló asszony, aki nemcsak kiállt mellettünk, hanem, ha úgy hozta a sors, meg is védett bennünket.
Aztán jött a rendszerváltás – mindenki oda ment, ahová a szíve húzta. Mayer Judit is nyugdíjba vonult, és mi is egy kicsit megöregedtünk. Gyönyörű pálya volt az övé, még ha nem is látványos. Szépirodalmi művek szerkesztője volt, a legkiválóbbak között is az első.

Grendel Lajos

Megjelent az Új Szó július 24-i számában. 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.18 másodperc