Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Október
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 28391
Linkajánló
 Csehy Zoltán Pozsonyban

HíreinkAz a kis zaj az ostyán”

2017. szeptember 25-én (hétfő) 16 órától rendezik meg a Cage Pozsonyban című Csehy Zoltán-verset tárgyaló szimpóziumot. A tanácskozásra a Fiatal Írók Szövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében, az Intézet épületében (Palisády utca 54.) kerül sor.

Csehy Zoltán Homokvihar című nagyszabású verskötete számos zenei találkoztatás lehetőségét teremti meg: magába foglal operarecenziót, librettótöredéket, életrajz-fantáziát, akusztikus-torzót, olyan költeményeket, amelyek zene és irodalom különnemű viszonyait és médiumait teszik témájukká. A kötet egyik emblematikus darabja – a szimpózium tárgyává is választott – Cage Pozsonyban című hosszú költemény például John Cage amerikai avantgárd szerző utolsó (elképzelt!) előadásán alapulva hoz létre egy „tízperces” „darabot”, amelyben nehezen dönthető el, hogy az előadás vagy az előadó utolsó tíz percét hallgatjuk / olvassuk el.


A Cage Pozsonyban drámai, ugyanakkor játékos erővel szembesít zeneiség és színrevitel, szórend és szekvencialitás, emlékezés és zeneszerzés, érzékiség és testiség, lejegyezhetőség és előadhatóság kérdéseivel. „ennek a műnek a partitúrája – figyelmeztet Csehy Zoltán verse – / konkrétan olyan / mintha lekottáznál egy bögre barackvirágot / vagy kiinnád az utolsó sziromig”. A szimpózium előadói – Borsik Miklós, Németh Zoltán és Székely Örs különféle belső hangok, papírzajok, kottatöredékek, köhögések és fészkelődések közepette igyekeznek bejutni abba az imaginárius koncertterembe, ahol a Cage Pozsonyban című darabját vezényelte Csehy Zoltán. Az előadásokat követően kerül sor Csehy Zoltán szerzői estjére Lesi Zoltán vezetésével, majd a résztvevők átvonulnak a Camerata Zürich koncertjére a Comenius Egyetem koncerttermébe.
Program
16:00 - 17:10 - Borsik Miklós, Németh Zoltán és Székely Örs referátumai
17:20 - 18:10 - Csehy Zoltánnal Lesi Zoltán beszélget
19:00-től: Camerata Zürich koncert az egyetemi koncertteremben

A Fiatal Írók Szövetsége szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. A szövegmű, a szerző, a recepció jelenléte egyszerre kínálhatja fel magát a hely belakásaként és a helyből történő kiűzetésként is. A sorozat első alkalma Térey János Zártkert című versét vette górcső alá, Vámospércsen, a Térey család egykori kertjében, majd Győrffy Ákos A hegyi füzet című művét a Kisinóczi Turistaházban elemezték a résztvevők, a fiatal vajdasági líra délszláv háborús költeményei az egykori menekülési útvonal közelében, Algyőn kerültek terítékre, Kovács András Ferenc színházi versei a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán, Lanczkor Gábor Ság-hegy versei pedig a megbontott vulkánkráterben. A szimpózium-sorozat záró darabja Csehy Zoltán Cage Pozsonyban című versét választja témájául.

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Pozsonyi Magyar Intézet, Fiatal Írók Szövetsége


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.09 másodperc