Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Február
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32973
Linkajánló
 N. Tóth Anikó kapta a Madách-díjat

Rólunk írták
Új Szó, 2006. 06. 21.Pozsony. Tegnap adták át a Szlovák ĺrószövetség székházában az Irodalmi Alap díjait a tavalyi év legjobb irodalmi teljesítményeiért. A Madách-díjat idén N. Tóth Anikó vehette át Fényszilánkok című, a Kalligram Kiadónál napvilágot látott regényéért. A kötet számos pozitív kritikai visszhangot váltott ki, Gazdag József például a Fényszilánkok szociográfiai hitelességét, a krimihez közelítő, izgalmas történetfűzést, és az olvasó szinte valamennyi érzékszervére ható írásmódot emelte ki recenziójában. „Egyszerűség, cifraság nélkül” – írta róla.

„Nagyon örültem az elismerésnek, mert egy bizonyos időszakra visszamenőleg értékeli a tevékenységemet. Ez az első prózakötetem, ezt megelőzően meséskötetekben és esszékötetben nyilatkoztam meg, ugyanakkor igazából már nagyon régóta regényre készültem. Ezért külön öröm, hogy a kísérletre, a próbálkozásra mindjárt egy ilyen rangos elismerést kaptam. A jövőre nézve ez a díj azt is jelzi számomra, hogy talán érdemes folytatnom” – mondta N. Tóth Anikó. „jelentem / megvagyok / csak épp huzatos / a tarkóm / két golyót kúrt beléje / egy feketecsuklyás állat / csezmeg” – néhány sor Barak László nívódíjjal jutalmazott verseskötetéből, a Retúr a pokolba címmel megjelent gengszterballadából (szintén a Kalligram kiadása). „Barak László, úgymond, trágár verseit bizonyos körökben a jobbik esetben tanácstalanságba hajló megütközéssel, a rosszabbik esetben anatémát kiáltva, azaz radikális ellenállással fogadják, holott a »trágárság« és a deviancia nyelvén szól egy kimondhatatlan témáról érvényesen” – Tőzsér Árpád gondolatait idéztük.

Nívódíjas lett Németh Zoltán A haláljáték leküzdhetetlen vágya című, ugyancsak a Kalligram műhelyéből kikerült verseskötete is. Betegség, kórház, fájdalom, rettegés, halál – ezeket a témákat járják körül Németh Zoltán versei, melyekben van döbbenet, van borzalom, de nála a halál is játék – még ha olykor véresen komoly is. „Precízen rögzít, mint aki operál. Mint aki magát operálja. Jó opera. Három felvonás” – így értékelte a kötetet Kukorelly Endre.

Ugyancsak nívódíjat kapott Kozsár Zsuzsanna Harminchárom apokrif című kötete, amely a NAP Kiadónál jelent meg. „A mű azok közé a szövegek közé sorolható, melyek az evangéliumi történetsorozatot merészebb szemszögből láttatják: elsősorban az emberit, a testit, az intim magánszférát domborítva ki. A másként újramesélt bibliai fejezetek ismert szereplői deheroizált, emberi figurák, nagyon is gyarló tulajdonságokkal s a mai ember lelki problémáival.” (me)
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.18 másodperc