Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32480
Linkajánló
 Rólunk írták: „…a jövőbe kívánunk beruházni”

Rólunk írták

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) nemzeti kisebbségünk íróinak szakmai szervezete, az utóbbi években azonban tevékenysége messze túlnőtt a megnevezése sugallta kereteken. Hodossy Gyulát, a Társaság elnökét ez évi terveikről és e tervek megvalósíthatóságáról kérdeztük.
SZABÓ VIKTOR


A SZMÍT minden korábbinál tartalmasabb évet zárt, és az írószervezetek hagyományos feladatain túl az írott kultúrához kapcsolódó számos egyéb teendőt is felvállalt. A világméretű gazdasági válság, a kultúrára fordítható anyagi eszközök várható hallatlan beszűkülése azonban most minden bizonnyal az Önök mozgásterét is jelentősen leszűkíti majd.
Hogy komoly nehézségek várhatók, az nem is kétséges. Az előttünk álló időszakban aligha fognak jönni magas labdák: vagyis olyan anyagi támogatások, amelyek nagyszabású terveink megvalósíthatóságát száz százalékig garantálják. Erre a helyzetre azonban a mi válaszunk nem az lesz, hogy lejegeljük magunkat, és valamiféle hibernált állapotban próbáljuk túlélni az áldatlan időket. Épp ellenkezőleg! Új stratégiát, új tervezeteket dolgozunk ki, meghatványozzuk aktivitásunkat, mert szerintünk nem lehet állva várni azt a bizonyos labdát. Az alacsonyabban érkezőket pedig talán még kevésbé. És bízunk a döntéshozók bölcsességében, bízunk abban, hogy felismerik a gazdasági életben és a pénzügyi világban szerzett új tapasztalatokat. Nevezetesen, hogy csak az igazán jól pörgő, stabil szellemi bázisra épülő, sikerorientált, offenzív vállalkozásokat érdemes támogatni. A többi kidobott pénz. Sőt, rosszabb: az az üzenete, hogy csípőre tett kézzel, állandó méltatlankodások közepette is el lehet sunnyogni az előttünk álló kemény meccseket. Hogy életképes tervek és ambíciók nélkül is a pályán lehet maradni.

Ez azt jelenti, hogy nem elégszenek meg sikeres tavalyi rendezvényeik megismétlésével?
De nem ám! Még a puszta rendezvényszervezéssel sem elégszünk meg. Ráadásul hatósugarunk lényeges kiszélesítésére is egyre intenzívebben törekszünk majd. Ennek pedig egyik leghatékonyabb eszköze lehet az a saját információs fórum, amely a legszélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhető, hiszen a világ bármely részén „fellapozható”. Ez igazi sikertörténet, hiszen a www.szmit.sk címen három éve elérhető internetes lap számlálója már több százezer oldalletöltést regisztrál. Az Irodalmi emlékhelyek című rovatban például ma már minden Szlovákia területén található, magyar irodalmi vonatkozású plasztika, emléktábla, síremlék képe, leírása stb. hozzáférhető. Ezt egészíti ki a közelmúltban közzé tett, Magyar irodalmi hagyományok és emlékhelyek Szlovákiában A–Z című irodalmi helyrajz és helységnév-összeírás. A mintegy 1250 szócikkből álló munka – az összeállító Tóth László szavaival – „egy olyan elektronikus irodalmi topográfiát, illetve helységnév-azonosítót kínál, mely (...) könnyen és sokoldalúan kezelhető áttekintését adja országunk magyar íróinak, irodalmi emlékhelyeinek, vonatkozásainak, hagyományainak, de jelenének is.” Ez a rovat, reményeink szerint, újabb látogatókat vonz majd a weblapra.

A diószegi Talamon Alfonz-díj, a hagyományos nyári írótábor, az Őszi Írófesztivál, a műsoros estekkel egybekötött díjátadó ünnepségek, a szokásos könyvbemutatók, irodalmi estek és író-olvasó találkozók mellett milyen új rendezvényekre kerül sor idén?
Itt most csak néhányat emelnék ki. A II. Tudományos és ismeretterjesztő irodalmi konferenciának, valamint a Turczel-díj átadásának újból Turczel Lajos szülőfaluja, Ipolyszalka ad majd helyet, a IV. Őszi Írófesztivál helyszíne idén Párkány és környéke lesz, Litera-túrázni pedig a Zobor-alján fogunk. E várhatóan nehéz időszakban követendő stratégiánk legfontosabb eleme azonban az, hogy a jövőbe kívánunk beruházni. Az olvasói tábor megőrzését és kiszélesítését ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint a tehetséggondozást. Az újjászervezett rendhagyó irodalomórák mellett a Versbetörés c. országos rendezvénysorozat keretében a gimnáziumok diákjait költőink színészek, zenészek és szerkesztők közreműködésével ismertetik meg a kortárs költészettel. A fiatal írótehetségek szakmai fejlődését segítő Text-túra című rendezvénysorozatunkat pedig Helemba festői kirándulóközpontjában, Kovácspatakon szervezzük meg. A programban résztvevő mintegy harminc ifjú tollforgató tavasszal, nyáron és az ősz folyamán öt-öt hétvégén, hat fős csoportokban dolgozik majd saját, készülő szövegein, egy-egy tapasztaltabb pályatársuk segítségével. Van még néhány szabad helyünk, aki tehát élni kíván a lehetőséggel, bátran jelentkezzen írásaival weblapunk fiatal írók számára fenntartott rovatában.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc