Száz tudós száz portréja
Dátum: 2011. február 25. péntek, 10:15
Rovat: Rólunk írták


DUNASZERDAHELY – A szlovákiai magyar tudományos élet és ismeretterjesztő irodalom képviselőinek arcképcsarnokát mutatták be csütörtökön este a Budapest kávézóban.


A tudomány szolgálatában című vaskos kiadványt Lacza Tihamér szerkesztette, ő állította össze az életrajzokat, a bibliográfiákat és az irodalomjegyzéket is.

Az est vendége, Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója – mint mondta – örömmel vette kezébe az albumot, gratulált „az ötlethez és a kivitelezéshez”. Hangsúlyozta: A mi korosztályunk kiváltsága, hogy ilyen könyvek születhetnek, mert Európa nem ilyen irányba megy. Európa megroggyant. Az etnikum, a vallás kérdésköréről másképpen gondolkodik mint mi, magyarok. „Nagy kérdés, a nemzeti kultúra meddig tud bennünket eltartani, és merre felé megy tovább Európa?” – szögezte le.

A válogatásban 100  személy rövid életrajza és fényképe található. Lacza Tihamér szerkesztő elmondta, nem törekedhetett teljességre, „elvégre akik ebben az összeállításban joggal szerepelhetnének – száznál jóval többen vannak. Egy részletes, mindenre kiterjedő kutatás feladata lesz majd, hogy megteremtse egy olyan kiadvány megszerkesztésének a feltételeit, amelyben valóban hiánytalanul ott lesznek [a szlovákiai magyar tudósok] valamennyien”.

Az arcképcsarnok a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának gondozásában jelent meg.

(lelkes - Paraméter)A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1109