Közös megállapodás
Dátum: 2011. május 13. péntek, 10:21
Rovat: Híreink


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Magyar Írószövetség 2011. április 5-én közös megállapodást kötött az alábbi pontokban:
 
-         Ösztöndíjak
-         Márai program
-         Kiemelt jelentőségű intézmények rendszere
-         Állami kitüntetések, díjak
-         Együttműködés a Magyar Írószövetség és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága között
 


1. Ösztöndíjak
 
A két fél megegyezett abban, hogy:
1. Szükség van az ösztöndíjak, és egyéb támogatási formák modernizálására, elsősorban a magyarországi és a határon túli pályázók támogatásának kiegyenlítésére. 
2. Arra kell törekedni, hogy az ösztöndíjakat olyan szerzők kapják meg, akik ténylegesen határon túl élnek és alkotnak.
3. Célszerű lenne, ha a kuratórium nem Budapesten döntene az ösztöndíjak és támogatások sorsáról, hanem mindig az adott pályázó hazájában, ahol nagyobb a rálátás a pályázó szakmai képességére, lokális értékére.
 
2. Márai program
 
A két fél megegyezett abban, hogy:
1. Reális és teljesen jogos elvárása a határon túli magyar könyvkiadóknak, hogy a könyvvásárlásra szánt teljes keretből a határon túli könyvkiadók kiadványai 30%-kal kerüljenek be a számára vásárlási céllal összeállított teljes listára, valamint a nemzeti minimumba.
2. A könyvtárakat kötelezni kell arra, hogy a számukra megítélt összeg minimum 30%-át a határon túl kiadott könyvekre fordítsa. 
3. A pályázatra jogosult könyvtárak listáján összeállításkor is vegyék figyelembe a fentebb emlegetett 30% -os kulcsot.
4. A határon túli szakmai szervezetek ajánlása alapján állítódjon össze a pályázatra jogosult határon túli könyvtárak listája.


3. Kiemelt jelentőségű intézmények rendszere
 
A két fél megegyezett abban, hogy:
1. A működési költségekre szánt támogatás normális költségvetési rendszerben működjön.
2. Az irodalom népszerűsítésére szánt összeg lebonyolításával az adott ország azon szervezete legyen megbízva, amelyik elkötelezett híve az irodalom népszerűsítésének (pl. Szlovákiában az SZMÍT, Romániában az EMIL).

 
4. Állami kitüntetések – díjak
 
A két fél megegyezett abban, hogy:
1. A József Attila-díj kuratóriumában az SZMÍT és az EMIL megbízottja váltsa egymást. 
2. Törekedni kell arra  hogy a határon túli magyarok arányának 30%-át figyelembe véve, a 13 díjazott közül, amennyiben van arra megfelelő jelölt, négy határon túli szerző legyen.
3. Arra kell törekedni, hogy a határon túli közösségekben a Nemzet Színésze Díj mintájára létrejöjjön egy megbecsülést tükröző cím (pl Szlovákia esetében Felvidéki Páholy címen). Ezen címeket a magyar állam úgy hozná létre, hogy a címmel járó jogdíjat az egyes országok átlagnyugdíjához viszonyítva, annak kétszeresében határozná meg. A Díj létrehozása után az egyes tagok elhalálozása esetén maguk közé, a tagság választhasson új tagot. 
 
5. Együttműködés a Magyar Írószövetség és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága között

A két fél megegyezett abban, hogy:
1. Július 29-30. között Kapolcson képviseli magát az SZMÍT
2. Az Írószövetség sikeres pályázat esetén „évet” hirdet, és havonta az adott határon túli régió írói mutatkozhatnak be a szövetségben (pl. „Felvidék éve” és akkor az SZMÍT küldi az íróit)
 

                        
Hodossy Gyula  s.k.                                     Szentmártoni János s.k.
    elnök                                                                   elnök                    A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1138