Szalay Zoltán kapta az idei Talamon-díjat
Dátum: 2011. május 20. péntek, 13:57
Rovat: Rólunk írták


Diószeg
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) és Diószeg önkormányzatának szervezésében idén hatodik alkalommal adták át a Talamon–díjat.Május 14-én ünnepelte volna negyvenötödik születésnapját a fiatalon elhunyt Talamon Alfonz író, akinek a városi hivatal melletti téren álló szobránál vette kezdetét a rendezvény Szalai Zsolt költő, kritikus, a Fiatal Írók Szövetségének alelnöke és Balogh Katalin pedagógus ünnepi beszédével. A jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd következett a díjátadó ünnepság.

„Talamon Alfonz ízig-vérig újító, kísérletező, s ilyen értelemben egyetemesen korszerű író volt, de ehhez hozzá kell tennem egy nagyon fontos elemet: kötődését a földhöz, éppen ahhoz a földdarabhoz, amelyen élete zajlott, ahonnan legelvarázsoltabb ötleteit adó tapasztalatai származtak” – hangsúlyozta beszédében Ács Margit író, a Magyar Írószövetség Elnökségének tagja.

Az idei jelöltek Aich Péter, Szalay Zoltán és Z. Németh István voltak, és a vezetőség úgy döntött, hogy az egymás után negyedik éve jelölt Szalay Zoltánnak ítéli a Talamon Alfonzot ábrázoló plakettet A kormányzó könyvtára című kötetéért (Kalligram, 2010).

Szalay Zoltán fiatal kora ellenére már három kötettel örvendeztette meg olvasóit. Csanda Gábor irodalomkritikus, az SZMÍT választmányának tagja a tőle megszokott alapossággal, precizitással mutatta be a díjnyertes kötetet, és biztos vagyok benne, hogy a közönség soraiban mindenki kedvet kapott arra, hogy elolvassa. Egy ilyen díjátadás szegényebb lenne irodalmi összeállítás nélkül: Kiss Szilvia színművész a tavalyi Talamon Alfonz-díjas Hunčík Pétertől, majd a három jelölt novelláiból olvasott fel részleteket Buják Andor (szaxofon) és Bohus Zoltán (zongora) közreműködésével. Mindhárom név garancia arra, hogy magas művészi színvonalat képviselve nyújtanak maradandó élményt a hálás közönségnek.

Nagy Erika (Új Szó, 2011. május 16.)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1146