H. Nagy Péter Vida Gergely Forbáth-díjas Rokokó karaoke c. kötetéről
Dátum: 2007. július 11. szerda, 17:35
Rovat: Kritika


Hangok, hősök, véletlenek


A Forbáth-díjat nem lehet a Rokokó karaoke című verseskönyv szerzőjének adni. E – itt és most – meghökkentőnek tűnő kijelentés látszólag egyértelmű. De hogy mégsem az, azt gyorsan kifejtem.
A kortárs líra egyik legragyogóbb teljesítménye, Vida Gergely remekműve, a Rokokó karaoke nehezen identifikálható szerző-funkciókkal dolgozik. Ha ezeket körül kellene határolni, azt mondanám, hogy a szövegek olyan fiktív és nem fiktív, retorikai és grammatikai figurák találkozási pontjai, melyekben interszubjektív és interkulturális elemek keverednek.


A kötetben ráadásul egyfajta „együtténeklés” folyik; igen találóan így jellemezte ezt Rácz I. Péter (aki Vida Gergely értő kritikusa): „A lírai alanyok, -hősök egymás kezébe adják, egymás szája elé nyomják a mikrofont egy jó kis karaoke-bulit megvalósítva, mégsem Bábel zűr- és zavarát keltve, hanem az édeni összhangot.” E remekül megvalósított posztmodern kórusban ott találjuk a költészeti múlt nagyjait, de a szerzőjüket vesztett hétköznapi hangok montázsait is. És persze mindehhez olyan nyelvfelfogás társul, amely a véletlent használja ki a hatás eléréséhez. Ezen az eljáráson keresztül a kötet az olvasót társszerzőjévé avatja; a véletlenszerű utalásháló a jelentésképzés műveletét átengedi a befogadónak, tehát a szövegek már nem utalnak vissza „szerzőikre” vagy használóikra. Ebben az értelemben mondtam az imént, hogy a díj nem adható át a kötet szerzőjének… Másfelől azonban, és ez nem paradoxon, a tökéletesen kiérdemelt díjat – egyáltalán nem véletlenül – egy olyan lírikus veheti át, akinek eddigi sokszólamú életművével térségünk magyar nyelvű költészete ismét szinkronba került a világirodalmi történésekkel. Ez pedig aligha állítható bárkiről. Vida Gergely Forbáth-díja tehát pontot tesz a kérdés végére: létezik felvidéki magyar posztmodern líra? Ahol a hangsúly természetesen a korszerűségen van, és mindazon, amit Vida Gergely nyelve a közlés érdekében mozgósít. Legyünk hát mi is e virtuóz költői univerzum társszerzői… hangok egy fergeteges örömzenében… (Gratulálok a díjhoz!)

H. Nagy PéterA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=119