Érvényes pályázatok
Dátum: 2012. november 20. kedd, 19:38
Rovat: Híreink


Kiíró: Wikimédia Magyarország Egyesület
Pályázat címe: Szépirodalmi szócikkíró verseny
A pályázatok beadásának határideje: 2012. november 20..

http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikim%C3%A9dia_Magyarorsz%C3%A1g/Sz%C3%A9pirodalmi_sz%C3%B3cikk%C3%ADr%C3%B3_verseny_2012
A Wikimédia Magyarország Egyesület szépirodalmi szócikkíró versenyt hirdet október 5. és november 20. között, a fődíj egy Amazon Kindle.
A versenyen a kijelölt időszak alatt írt új, szépirodalmi témájú szócikkek indulnak, azokat négytagú zsűri pontozza és a pontszámok összesítése alapján díjazzuk a versenyzőket. Különdíjként egy wikipédiás pulóvert kap a legjobb teljesítményt nyújtó új szerkesztő.
Kedvcsináló, megírható szócikkekre (ami kék, azt már valaki elkezdte): A két Lotti, A Forsyte-saga, Az ördög és Prym kisasszony, A postás mindig kétszer csenget, Akiért a harang szól, Doctor Faustus, Muriel Spark, A kém, aki bejött a hidegről, Macskabölcső, Az éjfél gyermekei, Jonas Aistis, Erik Axel Karlfeldt, William Davenant
Ha új vagy a Wikipédián, kattints a „Tanácsok új szerkesztőknek” című fülre kezdeti segítségért!
 
Kiíró: CanadaHun
Pályázat címe: Az Én Storym
A pályázat lezárásának határideje: 2012. december 1. 
A www.CanadaHun.com – Az Én Storym – cimmel irodalmi novella pályázatot hirdet! Mindeki pályázhat, hisz mindenkinek van vagy volt az életében, olyan esemény ami példaértékű lehet másoknak, vagy akár vidám humoros történet, amit szívesen megosztana velünk.
A pályázók maximum 3 SAJÁT NOVELLÁVAL vehetnek részt, amelyek hossza nem haladhatja meg a 2 oldalt.
A pályázat lezárásának határideje: 2012. december 1.
Eredményhirdetés: 2012. december 6-án a CanadaHun rádióban.
A díjak odaítélése a már szokott módon történik, a Köszönöm gomb megnyomásával, a legtöbb szavazatot kapott pályázatok írói részére.
(A pályázók a művek beküldésével egyidejűleg, elfogadják a CanadaHun által meghatározott feltételeket.)
Első dij (3 db CD eredeti, original, fém díszcsomagolásban)
    •    Karácsonyi CD
    •    Collector’s Edition
    •    Happy Holiday!!!!!!!!!!!!!!
Második dij: BlackJack 21 Pocket, kivaló játék minden korosztalynak
Harmadik dij (2 db CD + Mikulás sapka eredeti, original, fém díszcsomagolásban)
    •    Collector’s Edition
    •    White Christmas
 
Kiíró: Ab Ovo Könyvkiadó
Pályázat címe: Kéziratpályázat, avagy Fedezzük fel együtt az irodalmi birodalmat!
A pályázatok beadásának határideje: 2012. december 17., hétfő

„Szerintem a világ”
A pályázat célja Az Ab Ovo Kiadó (www.abovo.hu) számára olyan friss, magyar, még nem közismert szerzők vagy szerzőpárosok felkutatása, akik az ifjabb irodalmi generáció tagjai, pontosabban leendő tagjai. Akik sajátságos módon képesek bemutatni, illetve megfogalmazni a jelenvaló, körülöttünk levő világot, valóságot, valamint a valósághoz való viszonyukat: azt az életérzést, amely meghatározza kapcsolatukat a világgal és a mai társadalmi mozgásokkal.
A felfedezésre váró, eddig még nem publikált pályaművek lehetnek regények vagy olyan novellagyűjtemények, amelyek a kiírás témájához kapcsolódnak és egyedi, egységes képet alkotnak.

További fontos tudnivalók:
- Díjazás:
Fődíj: szerződéskötés a szerzővel/szerzőpárossal a mű nyomtatott és elektronikus kiadására (e-könyv) a 2013-as évben vagy a szerződést követő hat hónapon belül (amelyik előbb van).
Különdíj: szerződéskötés a szerzővel/szerzőpárossal a mű elektronikus kiadására (e-könyv) a 2013-as évben vagy a szerződést követő hat hónapon belül (amelyik előbb van).
- Zsűritagok (ABC sorrendben): Bächer Iván író, Kácsor Zsolt író, Papp Gábor főszerkesztő, Szirtes Borbála főszerkesztő 
-  A pályázóknak a pályaművek beadásával egyidejűleg nyilatkozniuk kell, hogy
a mű saját és kizárólagos tulajdonukat képezi;
a mű nem tartalmaz mások művéből meg nem engedett idézeteket, részleteket;
a műben minden felhasznált idegen szöveget egyértelműen és pontos idézetekkel jelölnek meg a pályázók;
a mű korábban máshol nem jelent meg;
a művet más kiadónak a pályázók nem nyújtották be;
a művet a pályázók a jelen pályázat eredményhirdetését követő három hónapon belül nem küldik el másik kiadónak.
- Terjedelmi előírások: a beküldött pályaművek terjedelme nem lehet több 16 szerzőívnél.
- Beküldés módja: A pályázatokat elektronikus adathordozón (CD, pendrive, e-mail) és két példány nyomtatott példányban (12-es betűméret, 1,5 sortávolság, Times New Roman betűtípus) kell benyújtani.
- Benyújtás helye:
e-mailben: ba@abovo.hu
postán: Bleyer András, 1137 Budapest, Pozsonyi út 38., 3. emelet 1. ajtó
személyesen: Ab Ovo Kiadó/Bleyer András, 1133 Budapest, Pannónia utca 64/a., VII. emelet 34. ajtó (kizárólag 10h és 15h között, munkanapokon)
- Beadási határidő: 2012. dec. 17. hétfő
- Eredményhirdetés: 2013. február 15-ig  az Ab Ovo honlapján (www.abovo.hu)
A beküldött, de nem díjazott művek nyomtatott és/vagy elektronikus kiadására a kiadó az eredményhirdetést követően három hónapig fenntartja magának a jogot, s ez esetben szerződést köt a szerzővel. Amennyiben ezen időszak alatt nem születik megállapodás a kiadó és a szerző/szerzőpáros között, a szerző/szerzőpáros a továbbiakban szabadon rendelkezik a kézirattal

Magyarország lakossága közel 10 millió fő.
Ebből 1 millió az igazán írástudó, ebből kb. 100 ezer írna szívesen és ebből nagyjából 10 ezren próbálkoznak regényírással.
A próbálkozók átlag 0,1 százaléka, vagyis 10 ember jut el odáig még életében, hogy kiadják legalább egy írását.
Ebből a 10 emberből jó, ha egy sikeres író lesz és ideális esetben a kiadója is jól jár vele.
A hazai könyvkiadókhoz évente több ezer kéziratot küldenek be.
A legnagyobb magyar kiadók „profi olvasókat” alkalmaznak a beérkező kéziratok kezelésére.
Az Ab Ovo Kiadóhoz beérkező kéziratoknak több szűrőn kell átjutniuk: ebből az első négy szakmai, az utolsó pedig a marketing.
Az első szűrőn csak a kézirat első oldalát olvassák el. Ha nyelvtanilag nem megfelelő vagy zavaros a szöveg, nem jut tovább a pályamű.
A második szűrőn az első tíz oldalt olvassák el. Ha nem találják meg benne az elvárt szerkezeti elemeket (a téma definiálást, a hangulat megalapozását, valamint a drámai alaphelyzet felállítását), nem jut tovább a pályamű.
A harmadik szűrőn elolvassák a kézirat mintegy 50 százalékát. Ha nem találják meg benne a sodró lendületű dramaturgiai szerkezetet, ha nem egyértelmű, hogy ki a főhős, ha nem élők a szereplők, és ha nem egységes a stílus, nem jut tovább a pályamű.
A negyedik szűrőn elolvassák az egész kéziratot. Ha jó a sztori és jól van megírva, a pályamű továbbjut az utolsó szűrőbe.
Az ötödik szűrő a marketing. Itt azt vizsgálják meg, hogy miképpen lehetne ma Magyarországon az adott könyvpiaci viszonyok és olvasói szokások ismeretében sikeressé tenni a könyvet, illetve hogy hozzá lehet-e „igazítani” valamilyen aktuális eseményhez vagy közhangulathoz. Minél nagyobb a remélt siker, annál nagyobb a marketing-befektetés, és így az író felé támasztott elvárások is egyre komolyabbak.
Egy könyvet szinte lehetetlen sikerre vinni az író felépítése nélkül. Ideális esetben tehát kidolgozzák az író image-ét, arculatát, ami passzol a művéhez és ami nemcsak elfogadható, de remélhetőleg szimpatikus is az ún. kiválasztott célközönség számára.
A könyvírás világában ténylegesen megtörténhet, hogy valaki egyszer csak az egekbe ugrik, hirtelen lesz egyszerre sikeres és gazdag. Az írók többsége azonban nem jut túl az első és a második szakmai szűrőn, ami azt mutatja, hogy a legtöbb tollforgató fájdalmasan amatőr. 
 
(Köszönet a Regenyiras.net-nek Duncan Shelley eredeti cikkéért, mely  itt olvasható)
 
 
Kiíró: Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülete
Pályázat címe: Aranyvackor 2013. Téma: Mítoszok és legendák
A pályázatok beérkezési határideje: 2012. december 17.

A 2007-ben a Pagony Kiadó alapított, kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. Az eddig lezajlott két verseny több színvonalas kiadvány létrejöttét tette lehetővé Nádori Lídia – Kun Fruzsina Sárkány a lépcsőházban című könyvétől Finy Petra és Gyöngyösi Adrienn Lámpalány meséin át Máté Angi és Szulyovszky Sarolta Volt egyszer egy...-éig. Olyan alkotók és olyan művek mutatkozhattak be, akik a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával frissíthetik fel.
Pályaműként még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő, legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot várunk. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, de jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is. Továbbra is működik az Aranyvackor facebook oldal, mellyel azt szeretnénk segíteni, hogy az alkotópárok egymásra találjanak. Azok a pályázók, akik nem találnak maguknak szerző vagy illusztrátor párt, már meglévő, a kiírás témájához kapcsolódó szöveghez, illetve illusztrációhoz is készíthetnek pályamunkát. Csak szöveget, illetve csak illusztrációt tartalmazó pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.
Fődíj:100.000 Ft
A februári díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a 2011. február 21. és 26. között megrendezett Kortárs Gyerekirodalmi Napok keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.
A Kortárs Gyerekirodalmi Napok első két napján szakmai konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések fő témái a kortárs magyar gyerekirodalom, illusztráció és könyvkiadás legfontosabb kérdései.
Pályázati feltételek:
Amit várunk: szöveg és illusztráció (csak szöveggel vagy csak illusztrációval nem lehet indulni a pályázaton). Terjedelem: maximum 10 oldal
Nevezési díj: 5000 Ft+ÁFA (tartalmazza a belépőt a Kortárs Gyerekirodalmi Napok összes rendezvényére)
Pályázás módja: regisztrálni az aranyvackor.mgyke.hu oldalon lehet 2012. november 1-től
Formátum: jpg
Képek mérete: képernyő (72 dpi) felbontásban. A második fordulóba bejutó alkotásokat majd nyomdai minőségben is be fogjuk kérni.
További információk folyamatosan elérhetőek lesznek  az Aranyvackor facebook oldalán.
 
Kiíró: Liget folyóirat
Pályázat címe: Titok legyen!
Postára adási határidő:  2013. január 10. 
 
A LIGET folyóirat következő tematikus számának ez a hívó kifejezése: Titok legyen!
A témához bárhogyan kapcsolódó, tetszőleges formában és hangnemben alkotott, a folyóirat terjedelmi lehetőségeinek figyelembevételével készült műveket várunk kizárólag postai úton a szerkesztőség címére:
LIGET, 1122 Budapest Kissvábhegyi út 4.
A szerkesztőség által elfogadott művek a Liget folyóirat 2013. márciusi számában jelennek meg, a szerzőket honoráljuk.
A műveket a szerző nevével és e-mailcímével együtt, nyomtatott formátumban kell beküldeni. Postára adási határidő: 2013. január 10-ig.
Információ: Horgas Judit, info@liget.org http://www.liget.org, http://ligetmuhely.blog.hu
 
Kiíró: Villa Marguerite Yourcenar
Pályázat címe: írói alkotói ösztöndíj 2014-re
Beadási határidő:  2013. január 31.      
A Flandriai hegység szívében, a belga határon, Lille városától 25 mérföldre található a Marguerite Yourcenar Villa, ahol az Északi Főtanács európai írók számára szállást és ösztöndíjat kínál 1 vagy 2 hónapra, hogy alkothassanak. abban a házban, amely korábban Marguerite Yourcenar (1903-1987) tulajdona volt.
Kérelmet azoktól az Európában élő íróktól várnak, akiknek már legalább egy könyve jelent egy európai könyvkiadónál, (a szerző saját kiadásában megjelent műveket nem vesznek figyelembe). Bármilyen irodalmi műfaj elfogadható: próza, vers, esszé, képregény, ifjúsági irodalom stb. A kérelmezők közül szakértőkből és az európai irodalmi élet jeles képviselőiből álló független bírálóbizottság válogat. A Marguerite Yourcenar Villában nyújtott szálláshoz havi 1800 euro ösztöndíj is jár.
A lehetőségekről és feltételekről részletes leírás (angol nyelven) itt olvasható.
Tájékoztatást és a kitöltendő nyomtatványt Françoise Bultez-től kérhet: fbultez1@cg59.fr. 
Határidő: 2013. január 13.

Francia és angol nyelvű kiírás
APPEL À CANDIDATURE  POUR UNE RÉSIDENCE D’ÉCRITURE
DANS LE NORD DE LA FRANCE EN 2014
LA VILLA MARGUERITE YOURCENAR
CARREFOUR DE LA DIVERSITÉ CULTURELLE EUROPÉENNE

Située au cœur des Monts de Flandre, à la frontière avec la Belgique et à 40 km de Lille, la Villa Marguerite Yourcenar, Centre de résidence d’écrivains européens géré par le Conseil général du Nord, accueille chaque année, durant un à deux mois, des écrivains venus de toute l’Europe pour y poursuivre ou y achever un manuscrit sur le site exceptionnel et verdoyant de l’ancienne propriété familiale de Marguerite Yourcenar (1903-1987) désormais classé Espace naturel sensible.
Peuvent poser leur candidature les auteurs résidant en Europe et/ou ayant publié chez un éditeur européen au minimum un livre (les publications à compte d’auteur sont exclues). Tous les genres littéraires  (roman, poésie, théâtre, essai, BD, littérature jeunesse…) sont acceptés.  Les candidats sont sélectionnés par un jury indépendant constitué de spécialistes et de personnalités issus du monde littéraire européen. La résidence à la Villa Marguerite Yourcenar est assortie d’une bourse mensuelle de 1800 euros.

Informations et retrait  des dossiers de candidature auprès de Françoise Bultez : fbultez1@cg59.fr/ lenord.fr [rubrique Villa Marguerite Yourcenar]
Date limite du dépôt des dossiers de candidature : 31 janvier 2013 

*****************
AN INVITATION TO APPLY FOR ACCOMODATION AT A WRITERS’ RESIDENCE
 IN THE NORTH OF FRANCE IN 2014
THE VILLA MARGUERITE YOURCENAR
A CROSSROADS OF EUROPEAN CULTURAL DIVERSITY

Lying at the heart of the Mounts of Flanders on the Belgian border and 25 miles from Lille, the Villa Marguerite Yourcenar is a residence for European writers that is managed by the Conseil général du Nord and offers authors from all over Europe accomodation for a period of one to two months in order for them to carry on or finish their manuscript on the exceptional verdant site of the former family property of Marguerite Yourcenar (1903-1987), which is now listed as sensitive natural area.
In order to be entitled to apply, you must live in Europe and/or have published at least one book at a European publishing house, except for publications at the author’s expense. All literary genres are admitted : novel, poetry, theatre, essay, comics, youth-oriented literature, etc. Applicants are selected by an independent jury of specialists and personnalities from the European literary sphere. Residence at the Villa Marguerite Yourcenar is accompanied with a 1800-euro monthly grant.
For information and application forms, contact Françoise Bultez : fbultez1@cg59.fr
lenord.fr [→ Villa Marguerite Yourcenar]
Application submission deadline : 31 January 2013

 
Kiíró: a szombathelyei Weöres Sándor Színház
Pályázat címe:Weöres Sándor drámapályázat
Beadási határidő:  2013. február 15.      

A szombathelyi Weöres Sándor Színház – névadója születésének századik évfordulójára – nyílt drámapályázatot hirdet. A kiíró elvárása, hogy a beadandó művek a költő alábbi írásának szellemében szülessenek.
TESTAMENTUM
Ha  valaha  síremléket,  szobrot,  emléktáblát  kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat:
„Az emberiség akkor fog boldogulni,
– ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.
– ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.
–   ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni.
–   ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának.
Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai.”
Weöres Sándor

 
A pályázatra kizárólag olyan magyar nyelvű színdarab nyújtható be, amely még nem jelent meg nyomtatásban, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. Egy szerző (vagy szerzői társulás) csak egy művel indulhat.
A pályaműveket két – írógéppel írt vagy számítógéppel nyomtatott – példányban kell beküldeni. A pályázat jeligés: a szerző nevét és címét külön lezárt borítékban mellékeljék. A pályamunkákat kizárólag „Drámapályázat” feliratú postai küldeményként kérjük a Weöres Sándor Színház címére (9700 Szombathely, Akacs Mihály u. 7.) eljuttatni, a postabélyegző legkésőbbi dátuma 2013. február 15. lehet.
A színházi és irodalmi élet neves képviselőiből álló bírálóbizottság egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díjat ad ki. Az eredményhirdetés 2013. június 22-én, Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, a költő Szent György és a sárkány (Octopus) című drámájának díszbemutatója előtt lesz. A díjnyertes művet a Weöres Sándor Színház 2013/14-es, csak magyar darabokból összeállított évadja során színre viszi, az Életünk című, Vas megyei folyóirat pedig megjelenteti. Erre az évadra a győztes dráma magyarországi bemutatásának kizárólagos joga a színházat, a szöveg első közlésének joga a folyóiratot illeti. A Weöres Sándor Színház kész a pályázaton részt vevő többi – arra érdemes – művet is színpadra állítani. A pályamunkák kéziratát nem őrizzük meg, és nem küldjük vissza.
 
Szombathely, 2012. június 22.
A szombathelyi Weöres Sándor Színház Igazgatósága
 
A nettó 3 millió forint díjazás, a teljes összeg egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szerinti adózása estén értendő. Egyéb esetében a díjazás nettó összege módosul.
 
Kiíró: litera.hu
Pályázat címe: Litera Szabadnapló
Beadási határidő:  folyamatos       

A Litera Szabadnapló címmel egész éves netnapló-pályázatot hirdet. A próbanaplók beküldési határideje folyamatos. Oldalunkon havonta egyszer olvashatóak majd a pályaművek. Várjuk a jelentkezéseket!
A Netnapló 10 éve a Litera egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rovata.


Mostani pályázatunkkal a napló új formáját szeretnénk a Literán meghonosítani. Lehetőséget kínálunk minden, a naplóíráshoz kedvet érző tollforgatónak, hogy megcsillantsa tehetségét, megossza gondolatait az olvasókkal.

A pályázatra egy 2 flekk (kb. 3000 karakter) terjedelmű próbanaplót kell beküldeni, bármely napról.  A próbanaplókat a szerkesztőség tagjai bírálják el. Havonta egy alkalommal hoznak döntést arról, mely pályázó nyer jogot egész hetes Litera-napló írására.
A pályázat meghirdetésétől folyamatosan várjuk a jelentkezéseket. A szerkesztőség minden hónap elején dönt, hogy abban a hónapban ki ír egy héten át naplót oldalunkon.

Év végén az egyes naplók közül nyilvános szavazással választjuk ki a legjobbat, amelyet díjazunk.

A pályázat feltételei


A próbanapló terjedelme: kb. 3000 karakter

Beküldési határidő: folyamatos - de kérjük, minden hónap utolsó napjáig érkezzenek be a következő hónapra szánt jelentkezések

Döntések: hónap elején
Kérjük, a Litera email címére küldjék: litera@litera.hu

Az email tárgya legyen: Litera - naplópályázat

Eredményhirdetés és díjátadás: 2012. december 30-án, a Litera előszilveszteri partiján


Kérjük, jelentkezésüket a saját nevükön küldjék!

Előnyt jelent, ha valaki egy mondatban megfogalmazza, naplójának milyen témát választott (pl. egy szerkesztőség hétköznapjai, egyetemi élet, budapesti éjszaka, egy hét a gyárban, jegyzetek a könyvtárból, gasztronapló).
A pályázatban részt vehet az is, aki már írt naplót a Literára.

A Litera eddigi naplói itt olvashatóak. 

Kiíró: a Tollal.hu és a Reader Digest magazin
Pályázat címe: igaz történetek
A pályaművek beérkezése folyamatos

Egész évben tartó, szenzációs pályázatot hirdet a Tollal.hu és a Reader s Digest Magazin, amely pályázat pénzdíjas, és komoly olvasottságot hozhat a díjazott szerzőknek!
A Reader's Digest Magazin hosszú évtizedek óta kizárólag megtörtént, igaz történeteket, drámákat közöl, valamint értékeket bemutató életutakat. Ez év márciusától várjuk a Tollal.hu szerzőinek azon igaz történeteit, melyek valódiságát a kiadó ellenőrizni tudja. Amennyiben a Reader's Digest Magazin szerkesztői által kiválasztott írások szerkesztett változata megjelenik a magazinban, írójuk 25 000 forintos tiszteletdíjban részesül, amelynek kifizetését már a magazin szerkesztősége intézi.
A szerzőket a Tollal.hu szerkesztősége értesíti a kiválasztásról.
A műveket a szokásos módon kell feltölteni a Tollal.hu oldalra az RD jelige feltüntetésével.
Az írások maximális terjedelme: 5000 karakter.
Várjuk írásaitokat. Ne felejtsétek a kiválasztott írások pénzt érnek a szerzőnek.
További információ
 
Kiíró: Magyar Fordítóház Alapítvány
Pályázat címe: Magyar nyelvű irodalmi, társadalomtudományi művek idegen nyelvre fordítása
Beadási határidő: folyamatos
 
Pályázók köre: bármely külföldön élő műfordító, aki magyar nyelvű irodalmi, társadalomtudományi, művészeti művek idegen nyelvre fordításával foglalkozik.
Pályázat célja: magyar nyelvű irodalmi, művészeti, társadalomtudományi művek idegen nyelvre fordításának tervével pályázhatnak fordítók az MFHA címén. A pályázathoz mellékelni kell munkatervet, életrajzot, eddigi publikációk jegyzékét és (lehetőleg) egy kiadói szerződést.
Részletes leírás:
A Magyar Fordítóház 1998. januári megnyitása óta fogadja azokat a külföldi fordítókat, akik magyar szépirodalmi, bölcseleti, társadalomtudományi műveket fordítanak saját nyelvükre. A Fordítóházban a fordítók magyar nyelvi közegben dolgozhatnak, találkozhatnak kortárs magyar írókkal, és megismerhetik a magyar irodalom legújabb alkotásait.
A Fordítóház Budapesttől 125 km-re, a Balaton északi partjának egyik legszebb településén, a nagy kulturális hagyományokkal rendelkező Balatonfüreden található. A több mint száz éves, felújított épület, a Lipták Villa egész évben nyitva van, és egyszerre hat vendéget tud fogadni. A munkát háromezer kötetes könyvtár, hét számítógép, internet, nyomtató, fénymásoló, telefon és fax segíti. A házban jól felszerelt konyha található. A vendégek ösztöndíjukból fedezik ellátásuk költségeit. A Fordítóházat a legjelesebb kortárs magyar képzőművészek alkotásai díszítik.
A fordítóknak a Magyar Fordítóház Alapítványhoz kell eljuttatniuk pályázatukat. A fordítandó mű terjedelmétől függően 2-4-6-8 hetes időtartamra szóló ösztöndíjat nyerhetnek el. A pályázatokat a Magyar Fordítóház Alapítvány öttagú kuratóriuma folyamatosan bírálja el. A pályázathoz nem tartozik formanyomtatvány; munkatervet, publikációs jegyzéket, életrajzot és kiadói szerződést vagy szándéknyilatkozatot kell tartalmaznia. Az ösztöndíj összege 120 000 Ft, amely fedezi a fordító ott-tartózkodásának költségeit, kulturális igényeinek kielégítését és részben útiköltségét.
 
Scholarship
Translators can apply at The Hungarian Translators House Foundation with project plans of translating Hungarian literature or works in the field of social sciences. Candidates should submit a project plan with the work to be translated, their CV’s, a list of their publications and, if possible, a publisher’s contract. The scholarship is 120.000 HUF per month. The duration of the scholarship is 2-4-6-8 weeks.
Magyar Fordítóház Alapítvány; 1094 Budapest, Tűzoltó u. 5. E: mfordhaz@t-online.hu
web, T: (06 1) 215-4075 : (06 1) 215-4075

Kiíró: IPM magazin
Pályázat címe: kortárs szépirodalmi művek
Beadási határidő:  folyamatos       
 
Az IPM magazin nyílt pályázatot hirdet kortárs szépirodalmi művek létrehozására. 
Bárki részt vehet a pályázaton, aki az olvasók közül tehetséget érez rövid önálló irodalmi mű elkészítéséhez, vagy már rendelkezik ilyennel. Az IPM magazin arculatához illő, megfelelő esztétikai értéket képviselő, nyomtatásban közzé nem tett, eredeti alkotásokat várnak, műfaji kötöttség nélkül, maximum 12.000 karakter terjedelemben. 
A legjobb műveket az Interpress Magazin - Pilvax rovatában - közli. 
A pályázatban szerepeljen a szerző neve, telefonszáma, e-mail címe, rövid önéletrajza. 
A pályázathoz jelentkezési lap nem tartozik, nevezési díj nincsen. 
A pályamunkákat személyesen a kiadóban, elektronikus úton vagy postán fogadják. 
Cím: IPM magazin 1026 Bp. Pasaréti út 49. E-mail: pf@interpressmagazin.hu
Beérkezési határidő: folyamatos
További információ: www.interpressmagazin.hu
 
Kiíró: www.regenytar.hu
Pályázat címe: Rövidpróza pályázat
Beadási határidő:  folyamatos        

A Regénytár szerkesztősége folyamatosan keresi a módját annak, miként honosítható meg a szépirodalom a világhálón. Több irodalmi pályázat és az internet használatának széles körű tapasztalatai alapján erre a legmegfelelőbb műfaj talán az Örkény István által feltalált egyperces novella, mert ez a monitoron is könnyen olvasható, és rövidsége miatt bármilyen webes környezetbe beilleszthető. Mindezt szem előtt tartva a Regénytár rövidpróza pályázatot hirdet, amelyre a műfaj jellemzőit – tömörség, szellemesség, humor, abszurditás – magukon viselő eredeti írásműveket várunk.
A pályamunkák nem lehetnek hosszabbak 3000 leütésnél (szóközökkel) és nem tartalmazhatnak képi vagy multimédiás betéteket és kiegészítéseket. A pályázat egész évben folyamatos, a munkák közzététele a Regénytáron beérkezésük és elbírálásuk sorrendjében történik. A zsűri a közlésre alkalmasnak vélt szövegekhez talentumban*, a Regénytár virtuális fizetőeszközében megállapított honoráriumot rendel, amelyet a szerző a honlapon szabadon felhasználhat. Pályázónként csak egy novellát honorálunk, több beküldött írás esetén pedig a legmagasabbra taksáltat tartjuk nyilván, illetőleg a honorárium különbözetét bocsátjuk a szerző rendelkezésére. A honorárium felső határa 1000 talentum, alsó határ nincsen. Egy szerző legfeljebb 10 kisnovellát küldhet be.
Részvételi feltételek
A pályázaton csak a Regénytár (www.regenytar.hu) oldalon regisztrált látogatók vehetnek részt. Csak magyar nyelven írt munkákat fogadunk el. A szöveget nem stilizáljuk és nem korrektúrázzuk, kivételt csak azok az idegen karakterek képeznek, amelyeket a Regénytár tipográfiája nem tud kezelni. Utólagos javításokra, pontosításokra, szövegcserékre vagy a már megjelentetett pályaművek visszavonására nincs lehetőség. A munkákat kizárólag elektronikus úton, a regenytar@gmail.com e-mail címen fogadjuk. A kéziratokat nem őrizzük meg és nem is küldjük vissza. A legjobb pályaművekből később e-kiadványt készítünk.
Szavazás
A pályaművekre szavazni is lehet. A szavazatok számával befolyásolható, hogy a mű melyik oldalon jelenjen meg. Oldalanként 20 pályamű kerül listázásra (értelemszerű, hogy az első oldalon látható írásokat többen fogják olvasni azoknál, amelyek csak lapozás után jeleníthetők). Az első öt pályamű címe a Regénytár nyitó oldalán is megjelenik. Csak regisztrált és bejelentkezett látogatóink szavazhatnak, naponta egyszer.
A díjazás
Alapdíjként mindenkinek jár a művére megállapított talentummennyiség a fentiek szerint részletezett módon. Ezenkívül a pályázat végén a zsűri a legjobbnak tartott munkák közül kiválasztja az első, a második és a harmadik helyezettet, akik talentumaikat a Regénytár aktuális árfolyama* szerint átválthatják forintra. A talentumkeret a Regénytár közös regények nevű játékában szerzett talentummennyiséggel megnövelhető. A díjazottak e-oklevelet is kapnak. A győztesek nevét 2011 karácsonya előtt hirdetjük ki.
 A Regénytár szerkesztősége
 
 
 A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1392