Te is olvasol, ugye?
Dátum: 2013. február 18. hétfő, 09:55
Rovat: Híreink


Egy felmérés szerint Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába. Egy hamarosan induló kezdeményezés az olvasást népszerűsíti, a hozzá kapcsolódó pályázattal táblagépet is lehet nyerni.


A magyar diákok szövegértésben elérték az OECD-országok átlagát. A fejlődéshez minden bizonnyal hozzájárultak az elmúlt évek olyan középiskolai olvasásfejlesztő kezdeményezései, mint az MLE által indított HÍD, valamint a megyei kiadók által működtetett SÉTA és LADIK olvasásra nevelési programok. A PISA2009 összefoglaló jelentése arra is kitér, hogy nem feltétlenül az olvasással töltött órák száma, hanem annak rendszeressége járul hozzá a jobb teljesítményhez.

Legyen élmény az olvasás
A fenti tapasztalatokra alapozva A Supka Géza Alapítvány (SGA) és a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) olvasásnépszerűsítő pályázata keretében egy értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra szeretnék inspirálni a 14-18 éves korosztályt. A Te is olvasol, ugye? című kampány az olvasásra mint szórakozási formára, élményszerzési módra hívja fel a figyelmet. Céljai megvalósításához egy olyan fiatal, népszerű szerzőt hívtunk segítségül, aki mind személyes karakterével, mind műveivel bizonyítottan képes megszólítani, dinamizálni, aktivitásra bírni a 14-18 éves olvasóközösséget. 

Csak egy tánc
A Te is olvasol, ugye? című pályázat keretében a részt vevő országos és megyei napi- és hetilapok összehangoltan, egy időben közzéteszik a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A novelláról egyelőre annyit árult el az író, hogy nyelvében megszólítja, valamint remélhetőleg provokálja is majd a fiatal korosztályt, témája pedig a megcsalás, a hűség, a vonzalom és az ezekről való utólagos kommunikáció lesz. 
A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan játékra hívjuk a diákokat. Írjanak rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét), és küldjék el a kampány e-mail címére. Grecsó Krisztián is biztatja a diákokat arra, hogy fejezzék ki gondolataikat írásával kapcsolatosan. – Remélem, sok szellemes, netán szemtelen kritikai szöveg érkezik, amelyekben akár nemtetszést is kifejeznek. Lehet paródiát írni, és az sem baj, ha valakit vizuálisan érint meg a novella, és összművészeti alkotást nyújt be. A lényeg ugyanis az, hogy befogadóvá tegyük a fiatalokat – mondta a sajtótájékoztatón.

Táblagép és könyvek a legjobbaknak
A pályamunkákat zsűri értékeli, a legjobbnak választott szöveg szerzője egy 150 ezer forintt értékű táblagépet kap ajándékba – valamint egy lehetőséget. Dönthet arról, kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Vagyis a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza mások számára.


Érdeklődni lehet: Szabó Tibor Benjámin, az SGA kurátora (szabo.tibor.benjamin@gmail.com,             (+36/70) 512-8626      ).
További információ a facebook.com/teisolvasol oldalon.

A kezdeményezés főbb eseményei:
2013. március 13. ˗  A pályázat beharangozójának megjelenése a résztvevő lapokban.
2013. március 20. ˗  A novella első részletének megjelenése 
2013. március 27. ˗  A novella második részletének megjelenése 
2013. április 4. ˗ A diákok pályamunkájának beküldési határideje.
2013. április 11. ˗ Előértékelés, a tíz legjobb dolgozatot kiválasztása 
2013. április 15. ˗ A Für Anikó vezette zsűri a tíz dolgozatból kiválasztja a
legjobbat.
2013. április 21. ˗ Eredményhirdetés a Budapesti Nemzetközi
Könyvfesztiválon. A zsűri értékeli a pályamunkákat, méltatja a győztes
dolgozatot, átadja a nyertesnek a táblagépet.
2013. április 22. ˗  A győztes pályamű megjelenése a lapokban.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1457