Parnasszus folyóirat bemutatkozása
Dátum: 2013. december 05. csütörtök, 11:30
Rovat: Rendezvények


Július 27-én a Szlovákiai Magyar Írók Társasága meghívására az 1995-ben alapított Parnasszus című költészeti folyóirat bemutatkozása zajlott Ipolyszakálloson, Turczi István főszerkesztő tolmácsolásában.

A főszerkesztő elmondta, hogy a folyóirat belső szerkezetének 2007. évi megújítása a lap szerzői körét, szakmai elfogadottságát, sőt olvasótáborát is növelte. Hozzájárult ahhoz, hogy a Parnasszus mára a hazai folyóiratstruktúra el- és befogadott részévé, megbecsült műhelyévé válhatott.


 Új, állandó nagyrovatok működnek. A Centrum arra szolgál, hogy számról számra vendégül lássanak egy kortárs élő költőt, és új versei, a róla készülő tanulmányok, valamint egy nagy terjedelmű, fényképekkel gazdagított interjú közreadásával hozzájáruljanak egy-egy alakuló életmű rangjának megszilárdításához, vagy éppen megemeléséhez. A Redivivus, azaz újraolvasó rovatban a már lezárt életműveket kívánják új szempontokkal gazdagítani, a szövegértelmezés új lehetőségeit felcsillantani az érdeklődő közönségnek. Kevés irodalomnak van annyi nagy halottja, mint nekik. Eleinte azt gondoltak, majd a 20. századi klasszikusokból építik fel a rovatot, de azóta annyi fontos, vagy általuk fontosnak ítélt alkotó ment el, akiknek műve semmi szín alatt nem maradhat homályban. Friss példákkal szolgált Turczi István: mostanában foglalkoztak Erdély Miklós, Balaskó Jenő, Szervác József költészetével, és tervezik Bella István és Mándy Stefánia pályájának újragondolását.
A rovatszerkezet egyben meg is határozza a szerkesztés menetét, hiszen konkrét nevekre épül egy-egy szám, és ilyenkor előre végiggondolják, kiket kérhetnek fel, akik az adott szerző pályáját ismerik, vagy már írtak róla.

Nagy Erika


.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1579