Opus 2013/2
Dátum: 2014. február 17. hétfő, 11:55
Rovat: Könyvajánló


Szépirodalmi összeállítással indul az Opus 2013-as év második száma Barak László három versével nyit, majd Zságot András ír Zócsik Jánosról, aki hentes volt egy áruházban, Hét hirtelen befejezés címmel. Baka L. Patrik most két verssel jelentkezik, Fehér László pedig a Végfelhasználó című prózával Ezt követően olvasható Jankovic-Izsó Nóra  Újabb értékelések következnek, elsőként Jitka Rožňová osztja meg gondolatait a hazai magyar szerzők 2011-ben megjelent versesköteteinek értékeléséről, majd Vida Gergely írja le véleményét az adott év prózaterméséről.

 A Közelmúlt rovatban Kiss Péntek József a hatvanéves Jókai Színházról elmélkedik, s arról, hogy a színházaknak alázatra lesz a legnagyobb szükségük, ha a következő több mint fél évszázadot illetően is a túlélésre rendezkednek be. A Fikciókban olvasható Grendel Lajos újabb regényrészlete, Száz Pál novellája és Ayhan Gökhan kisprózája. A Horizontok Pier Paolo Pasolini három versével nyit Csehy Zoltán fordításában, majd Rácz Boglárka két versét Czucz Enikő Orrtúrás című verse követi. A Hölgyválaszban Petres Csizmadia Gabriella tanulmánya az én-szövegekre helyezi a hangsúlyt, Méry Erzsébet gondolatait Hajnóczy Péter Nóra című hagyatéki szövegére élezi ki, majd Deisler Szilvia esszéje következik Elizabeth Kostova Hattyútolvajok című regényéről. A Hogyan beszélgessünk bulin csajokkal című novellát Hegedűs Norbert vizsgálja és próbálja meghatározni a Gaiman sci-fihez való viszonyát, H. Nagy Péter tanulmánya az evolúció hajtómotorjára, a rokonszelekcióra épül.  Hegedűs Orsolya kommentárjából megtudhatjuk, hogy vannak olyan művek, melyek nem, vagy kevésbé szorulnak rá arra, hogy újra reklámozzák őket. Példaként Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című alkotását említi. 
A Palimpszeszt Alabán Ferenc tanulmányával kezd, melynek témája a nyelvi hagyományok ismerete és ápolása. Vízkeleti László a 2011-ben megjelent Magyarok Szlovákiában sorozat hetedik darabjáról írt recenziót. A lapszámot a performansz-művészet terén végzett tevékenységéről ismert Szombathy Bálint művei illusztrálják, őt Miško Šuvakovic mutatja be. 
Az Opus egyik melléklete a folyóirat  huszonegy számának repertóriumát tartalmazza, a másikban pedig megemlékeznek a januárban elhunyt Bereck Józsefről. 
-szmit-A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1587