Irodalmi másnapok
Dátum: 2007. augusztus 06. hétfő, 18:25
Rovat: Rólunk írták


parameter.sk, 2007.08.06.

A vasárnapi táborbontással fejeződött be a nagykürtösi járásbeli Lukanényén (Nenince) a fiatal hazai írónemzedék négynapos idei nyári tábora, amely ezúttal az Irodalmi másnapok munkacímet viselte, s melyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága immár kilencedik alkalommal szervezett meg számukra.


Mint Hodossy Gyulától, a SZMÍT elnökétől s egyszersmind a mostani írótábor vezetőjétől megtudtuk, a címbe emelt "irodalmi másnapok" utalt a rendezvény nagyváradi költővendége, Barabás Zoltán előadására, aki azt feszegette, hogy erdélyi és partiumi viszonyok között a megszületett irodalmi művek milyen hatásfokkal kezdik el önálló életüket, hogy azt ne mondjuk, hatástörténetüket. Ám a tábori kötetlenségből adódóan utalhatott az irodalomról való eszmecserék másféle, sokkal hangulatosabb napjaira, de akár a másnaposságra is, hiszen a rendezvény programjából az Ipoly-mente borászati hagyományainak megismerése és a borbemutatók sem hiányoztak. S a két budapesti íróvendég, Cserna-Szabó András és Darida Benedek is egy "vonatkozó" könyvüket (Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan) mutatták be a táborlakóknak.
- Mintegy negyven résztvevője volt a tábornak, a bejelentkezett fiatal írók közül senki sem maradt távol. Meghívott vendégként a kolozsvári román és magyar költők is eljöttek Lukanényére, nevezetesen Hanna Bota, Bréda Ferenc, Orbán János Dénes, Adina Ungur és Dinu Virgil, akikkel Balázs F. Attila folytatott beszélgetést. A táborlakók többek között megtekinthették a Hogyan ettem kutyát című, Czajlik József rendezte Griskovec-monodrámát Gál Tamás előadásában. Tehát gyakorlatilag minden megvalósult, amit előre elterveztünk - mondta el a Paraméternek Hodossy, aki nagy plusznak tekinti azt a tényt, hogy bár nem szerepelt a programban, megjelent a táborban Kossuth-díjas jeles prózaírónk, Grendel Lajos is, aki nagyon aktívan, szinte mesterkurzus-szinten foglalkozott fiatal írótársaival. - El is döntöttük, hogy jövőre, az Iródia-nemzedék elindulása negyedszázados jubileumának évében ilyen mesterkurzusokra fogjuk ösztönözni az iródiásokat. Hogy adják vissza a mostani feltörekvőknek azt, amit az egykori mestereiktől kaptak - tette hozzá a SZMÍT-elnök.
Végezetül még egy adalék: az írótáborban idén meghirdetett katzenjammerdalnok-versenyben Z. Németh István vitte el a pálmát egyik opusával.
(bejó)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=161