Vasy Géza irodalomtörténész lett a Magyar Írószövetség új elnöke
Dátum: 2007. szeptember 28. péntek, 09:58
Rovat: Rólunk írták


                        
Az 1946-ban alakult Magyar Írószövetség szombaton tartotta tisztújító közgyűlését a nagy múltú Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tisztségviselők mellett új elnököt is választott a több mint nyolcszáz tagot tömörítő szervezet, miután a szövetséget hat éve irányító Kalász Márton, József Attila–díjas költő bejelentette, hogy leköszön tisztségéről.


A tisztújító közgyűlésen az eltelt három évben végzett munkájáról számolt be Kalász Márton, a leköszönő elnök, és a túlélés három esztendejének nevezte az elmúlt ciklust. L. Simon László, aki három évvel ezelőtti alapszabály-módosítással létrehozott titkári posztot tölti be, a következő évek legfontosabb feladatának tartja a szövetség anyagi helyzetének és a székház ügyének rendezését. Fájdalmasan beszélt arról, hogy ma Magyarországon az irodalomnak nincs reklámértéke, ezért egyre kevesebben akarják az irodalmat támogatni. Báger Gusztáv, a felügyelő bizottság elnökének beszámolója után a Magyar Írószövetség és a kortárs irodalmi intézmények helyzetéről szóló vita, majd a tagok hozzászólása következett. Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Arra a kérdésre, hogy mit vár a közgyűlésről, így válaszolt: „A közgyűléstől azt várom, hogy hangnemében legyen a magyar irodalomhoz méltó, nyugodt, de vitára hajlamos, konstruktív, szellemiségében pedig nyitott az új ötletek befogadására. A Magyar Írószövetség majdani új vezetőségétől pedig mindenekelőtt azt várom el, hogy tevékenységében semmilyen módon ne tükröződjék sem a politikai hovatartozás, sem valamelyik kánonhoz való kötődés, legyen pártatlan, irodalmi irányzatoktól független esztétikai értékeknek elkötelezett. Munkájában mindig tartsa szem előtt az írók érdekeinek védelmét.“
Sebeők János, akinek a tagság ismételten bizalmat szavazott, és az elkövetkezendő három évben újra részt vehet a választmány munkájában, felszólalásában a magyar irodalmat rezervátumhoz hasonlította, mivel az ott élő indiánok is adományokból élnek, és különböző hatalmakhoz pénzért könyörögnek. Az, hogy magyar kultúra létezik, az köszönhető az íróknak is, és azok, akik ma elnyomják, az iskolákban József Attilán és Ady Endrén nevelkedtek. Kifejtette, hogy ma nincs megszálló hatalom, de van kultúra, amely Magyarországon látszólagosan elnyomja a magyar kultúrát. Szlovákiával kapcsolatban megemlítette, hogy a két nép közötti viszonyt kulturális vonatkozásban kell építeni. Mács József író megemlítette, hogy szerinte sajnos nincs egységes írótársadalom, Mezey Katalin költő pedig felháborodottan tiltakozott a magyar kultúra intézményeinek szétverése ellen.
A közgyűlés néhány pontban módosította a szervezet alapszabályát, majd a jelenlevők megválasztották a Magyar Írószövetség választmányának ötvenhat tagját és négy póttagját, valamint az új felügyelő bizottságát. Az eljövendő három évre pedig Vasy Géza irodalomtörténész lett az Írótársaság új elnöke, a szövetség új titkára pedig továbbra is L. Simon László maradt.
Nagy Erika


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=177