Nyilatkozat
Dátum: 2017. május 10. szerda, 13:49
Rovat: Híreink


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az idei, 2017-es kulturális támogatások elosztása kapcsán a szlovákiai magyar írásbeliség megmaradásáért érzett aggodalommal értesült arról a tényről, hogy az írásbeliség, a lap és könyvkiadás a korábbi éveknél is alacsonyabb támogatásban részesül. Az írott kultúra maradandó lenyomata és őrzője a kulturális életünknek, így hosszú távon szolgálja és megőrzi az identitásunkat. Ennek okán nem tartjuk elfogadhatónak az „élő kultúra” és az „írott kultúra” támogatására szolgáló keretösszeg elosztását, amely hetven – harminc százalékos arányban módosult a tavalyi hatvan – negyvenhez képest.

 Hangot kell adnunk aggodalmunknak, miszerint is az idei pénzelosztás a szakadék szélére sodorja a szlovákiai magyar írásbeliséget. Az eddigi értesüléseink szerint a könyvkiadás és a lapok támogatása jó esetben is csupán a tavalyi szinten marad, rosszabb esetben csökken. Ez a forráshiány ellehetetleníti a minőségi lap és könyvkiadást és a műfordítói tevékenységet is. Mint érdekvédelmi szervezet attól tartunk, hogy hátrányos helyzetbe kerül a szabad alkotói folyamat, s az adott feltételek mellett a Szlovákiában élő magyarul alkotó íróknak lassan nem lesz hol közölniük írásaikat, így a könyvkiadás, lapkiadás és fordítás kötetek kiadásának támogatási megszorításával teljesen ellehetetlenített szellemi és anyagi helyzetbe kerülhetnek, s ez a döntés az értelmiségi életpálya elvesztéséhez vezethet.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága határozottan kéri az illetékeseket, a készülő kisebbségi támogatási rendszer forráselosztásakor vegye figyelembe az alkotói érdekvédelmi szervezet kérését és a jövőben lehetőleg mindegyik érdekelt fél bevonásával tárgyaljanak a keretszámokról és az elosztási arányokról. Hangsúlyozzuk: nem az úgynevezett élő kultúra támogatása ellen lépünk fel, hanem az „élő” és „írásbeli” kultúrák párhuzamos, egymást segítő fejlődésének vagyunk hívei mindkettőnek kellő figyelmet szentelve.
Kelt Dunaszerdahelyen 2017. április 19-én
Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke és választmányaA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1852