Fellinger Károly kapta a Simkó-díjat
Dátum: 2017. május 22. hétfő, 09:00
Rovat: Híreink


Május 19-én, Diószegen, a Talamon Alfonz emlékesten Fellinger Károly vehette át a Simkó-díjat, Ilka vára című könyvéért. A gyönyörűszép mesekönyv Mátyusföldi és felső-csallóközi mesék, mondák, anekdoták Fellinger Károly gyűjtéséből és feldolgozásában alcímmel látott napvilágot a Vámbéry Polgári Társulás kiadásában. A negyven mesét, negyven mondát és tíz anekdotát tartalmazó kötetet Schall Eszter varázslatos, elbűvölő rajzaival illusztrálva vehetik kézbe a legfiatalabb olvasók. A díjazottat Bobory Zoltán, a Magyar Írószövetség tagja méltatta, a díjazott könyv Tojástánc című meséjét pedig Ollé Erik színművész olvasta fel.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2013-ban alapította a Simkó Tibor-díjat, melyet a legjobb gyermekirodalmi műnek ítéli oda a Társaság Választmánya.Simkó Tibor költő, író 1931. febr. 8-án született Pozsonyban és 67 éves korában, (1998. ápr. 10-én hunyt el). Komáromban érettségizett, számos foglalkozást végigpróbált. Az 1960-as évek második felében újságíró volt Pozsonyban. Verseket, elbeszéléseket írt, gyermekverseivel a 20. sz.-i magy. gyermekvers-költészet legjobbjai közé tartozik, különösen a több kiadást megért Tikirikitakarak verseskötete közkedvelt. A Simkó-díjat először Z. Németh István vehette át, a fordulatokban, kalandokban és humorban bővelkedő meseregényéért, melynek címe a Zengőrét meséi,  2015-ben  pedig Tóth László kapta a Boszorkány porszívója című meseregényéért, amely színes, eleven, varázslatos gyermeki világot tár elénk.

A Talamon Alfonz emlékestet Hodossy gyula, az SZMÍT elnöke nyitotta meg, fellépett Buják Andor és Bohus Zoltán, Ollé Erik színművész pedig felolvasta Talamon Alfonz Apám szeretője című novelláját. A jelenlévők megkoszorúzták Talamon Alfonz szobrát, ahol emlékező beszédet mondott Király Farkas, a Magyar Írószövetség tagja.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1854