Végső búcsút vettek Mács Józseftől
Dátum: 2017. szeptember 18. hétfő, 10:26
Rovat: Híreink


Mács József írónak, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága tagjának és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának búcsúztatására szülőfalujában, Bátkában került sor szeptember 15-én. A családtagok, írótársak, barátok mellett lerótták kegyeletüket Bátka és a környező falvak polgárai, a civil és társadalmi szervezetek képviselői, valamint a búcsúztatást végzők: Hencz Péter, Bátka község polgármestere, Batta György író, költő és Mihályi Molnár László, a Magyarok Világszövetségének felvidéki alelnöke. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának képviseletében Ács Margit, Ágh István és Ferencz István akadémikusok, valamint  Sarnyai Andrea, az MMA munkatársa vett végső búcsút az elhunyttól. Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője betegség miatt nem tudott megjelenni a búcsúztatáson, ezért emlékező beszédét Juhász Judit olvasta fel.

A felvidéki írótársak és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága nevében Batta György Magyar Örökség Díjas költő búcsúzott: „Kedves Jóska, ismét itthon vagy, de most már a sírod fölé szállnak majd gyermekkorod felhői, hogy köszöntsenek; mostantól már végső nyughelyedet simogatják hajdani napsugaraid; és most is az a régi-régi hótakaró bugyolál be, amely olyan patyolattiszta, mint a te töretlen hited hazai magyarságunk fennmaradása feltételében – az önrendelkezésben.”
Mihályi Molnár László, Mács József földije, tisztelője felolvasta a Fohász a szélfúvásban című, Mács József emlékére írt versét. Mács József síremlékén ez áll: Regényeiben tovább él halhatatlanul. Áldva őrizzük emlékét szívünkben.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1863