Elhunyt Garaj Lajos
Dátum: 2008. január 09. szerda, 21:58
Rovat: Híreink


A szlovákiai magyar felsőoktatás újabb nagy öregje távozott az élők sorából. Életének 76. évében január 7-én, hétfőn elhunyt Garaj Lajos irodalomtörténész, műfordító, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott docense.
Búcsúztatása 2008. január 14-én, hétfőn volt a pozsonyi krematóriumban.


Már az elmúlt év augusztusában, amikor 75. születésnapja alkalmából köszöntötte lapunk hasábjain bensőséges, meleg hangú írással volt tanítványa, Fazekas József, sem szolgált túl jól az egészsége. Ám ebben a megromlott egészségi állapotban is dolgozott még – most már végérvényesen utolsóvá vált művén: a Madách Imréről írt monográfián.
„Garaj Lajos a második világháború után újrainduló szlovákiai magyar szellemi élet jelentős tudományos teljesítményt felmutató személyiségei közé tartozik, jóllehet igazi tehetsége, szakmai felkészültsége az adott politikai-társadalmi közegben nem bontakozhatott ki teljes mértékben. Ennek ellenére eddigi munkássága tudományos életünk fontos részét alkotja, s jelentős ösztönzéseket adhat a további kutatásokhoz” – írta róla pályáját összegezve Fazekas József.
Irodalmárként a magyar-szlovák irodalmi kapcsolatokkal, Gömör megye múltjával, valamint Madách szlovák fogadtatásával foglalkozott. Több egyetemi tankönyvet írt, ezek közül az egyik legfontosabb (melyet egyetemi oktató kollégájával, Jaroslava Pašiakovával közösen jegyez), a Bevezetés a magyar irodalom és kultúra történetébe a rendszerváltás után jelent meg szlovák nyelven. A modern magyar regény című szlovák nyelvű monográfiája 1999-ben látott napvilágot. Nagy szakmai felkészültségéről, tájékozottságáról tanúskodik, hogy több irodalmi lexikon számára készített jelentős számú szócikket. Az ő fordításában jutott el a szlovák olvasókhoz egyebek mellett Szabó Magda: Az őz, Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét, Hernádi Gyula: Az erőd, Duba Gyula: Ugrás a semmibe című regénye.
A magyar tanszék víg kedélyű, derűs, nyugalmat árasztó oktatójaként nemzedékek egész sorát avatta be a magyar irodalom szépségeibe. Sokan megőrizzük emlékezetünkben Garaj tanár urat, aki a magyar irodalmi életből származó anekdotáival még az előadásai közti szünetet is érdekfeszítővé tudta tenni. (m)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=248