A Forrásról
Dátum: 2008. február 29. péntek, 22:29
Rovat: 100 éves a Nyugat


A Forrás című folyóiratot 1969-ben alapította Bács-Kiskun Megye Tanácsa.A lap alapító főszerkesztője Varga Mihály volt, ezt a posztot 1972-1988 között Hatvani Dániel látta el, 1989-től Füzi László vezetésével tevékenykedik a folyóirat. A kezdetektől a lapnál vagy a lap körül tevékenykedett a lappal jelenleg is kapcsolatban álló Buda Ferenc, Szekér Endre; 1976-tól Pintér Lajos, majd a nyolcvanas évek végétől Dobozi Eszter és Komáromi Attila. Ugyancsak meghatározó szerzője-szerkesztője volt a lapnak Zám Tibor.
A lapot a korábbi időszakokban a valóságirodalomhoz, illetve a szociográfiához való kötődés jellemezte, ezt a kötődést igyekszünk továbbra is megőrizni, mint ahogy ezt tesszük az írói életművekhez való viszonyulás (tematikus számok) és a teljes magyar irodalomban való gondolkodás (határon túli magyar szerzők műveinek közlése) területén is. A szerkesztőség alaptevékenysége mellett foglalkozik könyvkiadással is.
A szerkesztőség tagjai megbecsült résztvevői a magyar irodalmi életnek, munkáik különböző lapokban, folyóiratokban jelennek meg. Valamennyiük több önálló kötet szerzője, számos országos irodalmi díj kitüntetettje. 2005-ben Buda Ferenc költőt Kossuth-díjjal tüntették ki.
Szerzőink között a magyar irodalom jelentős alakjai találhatók, válogatni közülük a névsor-olvasás szintjén bűn lenne, a világhálón megtalálható éves tartalommutatók pontosan jelzik munkatársaink nevét és a tőlük közölt munkákat. Internetes oldalunk címe: www. forrasfolyoirat.hu, e-mail címünk:
forras@mail.datanet.hu


Kecskemét, 2008. február 26.
                                                                                          Füzi László
                                                                                         főszekesztő
                                                                            
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=282