36. Tokaji Írótábor
Dátum: 2008. augusztus 07. csütörtök, 15:23
Rovat: Híreink


2008. augusztus 13-14-15-én
szerdán, csütörtökön és pénteken, az

Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés kérdéskörében szervezi meg tanácskozását.Program:

2008. augusztus 13.


10.30  Májer János polgármester, valamint Hubay Miklós és Hegyi Imre mond köszöntőt. Közreműködnek Csáki Imre, Jánosi Zoltán és Kulcsár Imre.
 
11.45 A Rákóczi-pincében Serfőző Simon elnök nyitja meg az Írótábort, köszöntőt mond Kovács Tibor. Ugyanebben az időpontban a Tokaj-hegyaljai Borok Házában a Biblia és Tokaj évszázadai című kiállítás megnyitóját tartják. Délután kettőtől a tokaji Ferenc Gimnázium aulájában "Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés" címmel indul meg a tanácskozás, L. Simon László és Pomogáts Béla elnökletével, Papp Endre, Prágai Tamás, Imre László előadásaival – a felkért hozzászólók Bertha Zoltán és Nagy Balázs. Ekkor alakulnak meg a későbbi munkacsoportok is Serfőző Simon vezetésével.
 
17.15  Egy Írótábori küldöttség Tiszaladányba látogat, ahol "A Biblia és Északkelet-Magyarország" címmel hallgatják meg Székelyhidi Ágoston előadását. A Tokajban maradottak fél hattól egy focimeccsel vigasztalódhatnak a város és az írók között, a csapatok kapitányai Kukorelly Endre és Juhász Zsolt.

17.30 Tokaji Írótábor - Tokaj Város labdarúgó-mérkőzés
 
20.00  A kollégiumi kertben bemutatkozik a HELIKON – Szilágyi István, a HÍD – Gerold László, a KALLIGRAM – Mészáros Sándor és az IRODALMI SZEMLE – Fónod Zoltán, a házigazda Pomogáts Béla lesz.
 
21.30 a "VERESSZEKÉR” fogadóban Költészet és Jazz találkozik: Ayhan Gökhan, Can Togay, Nemes Z. Márió, Menyhért Anna, Sopotnik Zoltán és Péterfy Gergely mellett Dresch Mihály zenekara játszik, a házigazda Zemlényi Attila lesz.
 

2008. augusztus 14.


9.00 Folytatódik a tanácskozás, Elek Tibor, V.Gilbert Edit, Bedecs László és Láng Zsolt előadásaival, Babus Antal, Bazsányi Sándor, Ekler Andrea, Erős Kinga, Hász Róbert, Milián Orsolya, Mizser Attila, Németh Zoltán és Pécsi Györgyi hozzászólásaival. Elnököl V. Gilbert Edit ésSturm László.
 
12.30 Beszélgetés a munkacsoportokban


14.00 A poétika-szekciót Turczi István vezeti, előadnak Kukorelly Endre, Mészáros Sándor, Farkas Zsolt, Filip Tamás, Mezey Katalin és Prágai Tamás. Az Irodalmi támogatások szekciót L. Simon László vezeti, itt Fázsy Anikó és Lakatos Mihály adnak elő. Szerkesztés és kiadás témakörben Szentmártoni János munkacsoportjában Ambrus Lajos, Balogh Endre, Erős Kinga és Ködöböcz Gábor beszélnek a témáról, míg a digitalizált irodalom tematikában Vass Tibor vezetésével Nagy Gabriella, Onagy Zoltán és Szászi Zoltán beszélgetnek. A felkért hozzászólók Berka Attila, Balogh Robert és Szabó Tibor.
 
17.00  újabb irodalmi lapok mutatkoznak be a táborlakóknak a gimnázium aulájában: az ARACS-ot Vajda Gábor és Tari István, az EGYÜTT–öt S. Benedek András, Dupka György és Vári Fábián László, a VÁRADot Szücs László és Barabás Zoltán míg az IRODALMI JELEN-t Szőcs Géza és Weiner Sennyey Tibor képviselik az Antall István szerkesztette esten.
 
20.00 A kollégiumi kertben a Bárka folyóirat estjére kerül sor: Elek Tibor, Kiss László és Szabó Tibor vendégei Grecsó Krisztián és Zalán Tibor. Fél kilenctől Borkóstoló- Kalocsai László (Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr) boraiból, a Borversek-pályázat eredményhirdetése Király Farkas vezetésével. Ködöböcz Gábor és Májer János házigazdákkal.
 
Augusztus 15.


9.30 Folytatódik a tanácskozás Szakolczay Lajos előadásával, a felkért hozzászólók Csepregi János, Mészáros Márton, Hanti Krisztina és Vida Gergely. A vitát követően elhangzik a munkacsoport-vezetők ajánlása, a 2009-es írótáborra lehet javaslatokat tenni, s a Magyar Nyelv Múzeumáról (Széphalom) Fehér József ad elő. A tanácskozás elnökei e napon Jánosi Zoltán és Serfőző Simon lesznek.
 
11.30  Fogadás keretében adják át a díjakat, Mezey Katalin laudál, elhangzik egy köszöntő és egy zárszó is – így ér véget a tervek szerint az Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés tematikában hirdetett 2008-as Tokaji Írótábor. A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=404