Jelige: napóra - A Megváltó
Dátum: 2009. október 06. kedd, 09:00
Rovat:


Wapen Wapen, a megfáradt bölcs tudós magához kérette Zesmót, a visszavonult, aktívan passzív 0001-es ügynököt.

– Ide figyeljen – mondta neki –, az emberiség a Föld nevű bolygón... hihetetlen, megélte a kétezredik évet! Üljön le, ha nem bír állni... Továbbra is éleződik az állandó feszültség az egyes megbékélhetetlen nemzetek közt, konfliktusok teremtődnek, fokozódik a politikai harc, rossz irányba terelődnek a dolgok, egyik nemzet a másik fölé akar kerekedni, ezer év közös együttélése kevésnek bizonyul a számukra. Szükség lenne néminemű korhű megváltásra. Elszédült? Várjon, felsegítem. Ott a lóca... Sajnos a bevethető embereim foglaltak, a Kárpát-medencében ténykednek külső megrendelésre. A mi szervezetünk szintén kettészakadt, jobbra-balra dolgoztatnak... Ezért gondoltam magára, maga régi megbízható káder. Gyógyszert szed vagy ma még nem evett? Majd eszik...no... Nálunk a nyugdíjasokon spórolnak.
Járja végig Európa országait Svájc, Svédország, San Marino, Málta kivételével. Közép-Európa államaiban vegyüljön el. Diszkréten felveheti a kapcsolatot a mieinkkel. Hotowo egy sötét terepjáróval közlekedik arrafelé. Ugyanott Yetotac a kormányfő. Magamutogatós sznob vált belőle, posztjából kimozdíthatatlan. Kár, hogy legutóbbi akciónkat elcsesztük, ráadásul az ügyetlen és telhetetlen marslakók tönkretették a Földön a banki szférát... Az a gyanúm, a mi fajtánknak álcázott ember-ügynök épült be közénk. Szövetkeznek a marslakókkal ellenünk... A Marson tízméteres bronzszobrot emeltek Orson Wellesnek tiszteletük jeléül... A marslakók kezdik majmolni az emberi társadalmat, náluk is elharapódzott a globalizáció. Akadnak olyanok, kik direkt amputáltaják fölösleges csápjaikat, hogy mind jobban hasonlítsanak az emberre. De a zöld pofájuk ugyanolyan ronda marad, hiába festik vagy púderozzák... Arra sem képesek, hogy létükből fakadóan külsőt változtassanak.
Nos, kap negyven napot, alkosson új Tízparancsolatot az emberiség számára. Természetesen a régi alapján, erre módfelett ügyeljen, nem akarok kellemetlenséget. Embereink a Vatikánból jóváhagyták az ügyet, áldásukat adták rá. Még valamit: semmiféle gárdába ne álljon be tagnak és ne étkezzen kisforgalmú kínai éttermekben, megértette 0001-es? Holnap indulhat. Apropó! Takarékossági okokból harmadmagával megy, hárman lesznek egy kis kompban.
 
„És beméne Zesmo a felhő közepébe, és leméne a földre, és [majdnem] negyven nap és negyven éjjel vala Zesmo a földön."
Zesmo jeangabinos külsővel érkezett a Földre. Az általa kiválasztott helyeken, jobbára nagyvárosokban, közigazgatási székhelyeken, híres és ismeretlen kisvárosokban, eldugott falvakban két-három napot töltött el, azután továbbállt. Megjegyzéseit a memóriájában regisztrálta és rendszerezte. Lila fedelű kis noteszét nevezte el memóriának, minthogy a sajátja megkopott, inkább leírta magának, nehogy elvesszen bármi is, amit meg kell jegyeznie.
A tizedik napon megállapította: az embereknek nevezett élőlények furcsán viselkednek. Valami tárgyat szorítva a fülükhöz folyvást mondják a magukét, mintha rajtuk kívül mások nem léteznének a környezetükben, átnéznek az emberen, ha szerényebben van felöltözve és éppen nem telefonál. Telefonfülkének az autójukat használják, amely nem zúg, hanem monoton, ritmikus basszushangon dübörög, onnan telefonálgatnak, azonközben fél kézzel manővereznek a közutakon haladva. Ha lenne több kezük, ennének is az autóban. Különös, gondolta az idős ügynök, hogy a technika minő félelmetesen megváltoztatja a két kézzel megáldott embereket. Régebben úgy vélte, az emberiség legnagyobb találmánya a vízöblítéses vécé. Most rádöbbent: el kell vetnie eddigi véleményét.
Ötven földi év alatt, amióta nem látogatta a bolygót, a felismerhetetlenségig átalakultak a városoknak nevezett labirintusok. Az aszfaltozott járdákat egészségügyi szempontból sok helyütt kikövezték, hogy a nők ne járjanak tűsarkú cipőben, hogy a globális felmelegedés hatására az aszfaltban nehogy leragadjanak. Turistaszezonban koldusokat ültettek a műemléképületek elé, testükkel takarják el a lehullott vakolat általi foltokat. S a telefonfülkék eltűntek a közterületekről...
Zesmo a csendet szerette, irtózott a zajoktól, főként az égő csipkebokor hangjától borsódzott a háta közepe. Tóra nem nézhetett, az állóvíz látványa gyomorégést okozott neki. Mindezek ellenére belevetette magát a zajosan csacsogó, traccspartira hajlamos emberek forgatagába. Tolongot a villamoson és a metrón, integetett és odamutogatott a taxisoknak, pizzériákban étkezett, pubokban sörözött, kocsmákban italozott, a vizeldében csípőre tett kézzel pisilt, motelokban aludt, vonaton és autóbuszon utazgatott. Elkerülte a parkokat, feltételezte, található ott tó. Időnként, pihenésképpen betért a múzeumokba, az alkotásokat megvilágító piciny lámpatestek nézegette, s ha szabadon kiállított kőtáblákat vett észre valahol, akkor nem ment a közelükbe, az írott kőtáblák viszketegséget okoztak a fejbőrén. A múzeumok csendes zugaiban jegyezte fel az új parancsolatokat a lila fedelű kis noteszébe, melyet a térdére helyezett.
Egy szombat estén, földi tartózkodásának harmincharmadik napján, a Rima folyó partjának sétányán bolyongva a két emberformájú marslakó – kik kurvának álcázva magukat követték őt a legkisebb városállam titkos megbízásából –, előre megfontolt szándékkal kizsebelte és leütötte. Zesmo, a visszavonult, aktívan passzív 0001-es ügynök a folyóba gurult, s megfulladt.
Az éjszaka folyamán sötét felhők gyűltek a város felett, az ég fekete boltozata a földhöz nyomult, s másnap hajnalban eleredt az eső. Negyven napig esett.
A lila fedelű kis notesz kinyitva hevert a magas fűben, két horpadt flakon mellett, azon a helyen nyílt szét, ahol a legtöbbet nyitogatták. A „prostik” a noteszt eldobták, Zesmo cowaxalája  kellett nekik.
A víz lassan oldotta fel a notesz lapjain a szépiaszín tintát, s még el lehetett olvasni, mit írtak apró, takaros, dőlt betűkkel a papírra:
10 parancsolat
I.    Ne nézz televíziót, az erre szánt idődet fordítsd zenehallgatásra vagy régi filmek nézésére!
II.    Ne olvass újságot, hisz ha szükségeltetik, bármit visszakereshetsz az interneten!
III.    Ne hallgasd meg az aktuális híreket, ezt óhatatlanul úgyis valahol elmondják neked, vagy valahol akaratod ellenére meghallod!
IV.    Ne figyelj a reklámokra, egyél és vegyél azt, amit te szeretsz és jónak ítélsz!
V.    Ne politizálj, mert sok politikus sem ért hozzá!
VI.    Olvasd a számodra kedves és érdekes irodalmat, ebből tanulj és okulj!
VII.    Barátaiddal és ismerőseiddel személyesen beszélj és kerüld el az általad idegesítőnek tartott egyéneket!
VIII.    Járj sokat gyalog a természetbe, hallgass bele az erdő csendjébe!
IX.    Ha a kutyáddal sétálsz, takarítsd el a kutyasz... (A betűk elmosódtak.)
X.    Tartsd be az előző Tízparancsolat valamennyi parancsolatát!

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=777